- Muntii Bucegi au foarte multe sa ne ofere.
- Traseele care au ca punct de plecare Bran – Moeciu sunt la fel de frumoase si interesante ca si cele de pe Valea Prahovei.
- Bran este o mica localitate celebra pentru castelul ei.
- Daca studiem putin harta o sa vedem ca avem multe trasee care duc catre crestele si interiorul Bucegilor.
- Din Bran – Poarta avem 3 trasee frumoase catre Vf. Omu:
2) Triunghi galben prin Poiana Ciubotei
3) Cruce rosie prin Valea Gaura
- Timpii de parcurgere sunt apropiati pe cele 3 trasee (din capatul satului cca 6h pe Clincea sau Ciubotea si cca 7h pe Gaura).
- Traseele sunt solicitante datorita diferentei mari de altitudine, dar portiunile cu dificultate sunt destul de putine (vara, pe timp favorabil) – unele sectoare sunt prevazute cu cabluri/lanturi de asigurare.
- Traseele sunt inchise iarna.
- Practic putem parcurge un traseu tip circuit: urcam pe un traseu si revenim pe altul.
- Toate 3 traseele sunt frumoase.
- Traseul prin Ciubotea pare a fi cel mai usor accesibil, fiind preferat pentru retragere de catre turistii obositi, sau care doresc sa coboare cat mai repede (de la Omu la Bran)
-
Traseu propus :
Bran-Poarta – Poiana Ciubotei (alt.1360m) – Vf. Scara (alt.2422m) – Curmatura Hornurilor (alt.2384m) - Vf. Omu (alt. 2505m) – Curmatura Hornurilor - Valea Gaura – Stana din Gaura (alt. 1540m) – Saua “La Poliţe” (alt. 1623m) - Bran-Poarta
- Vf. Omu nu este un obiectiv principal/prioritar pentru acest articol.
- Zona Scara - Curmatura Hornurilor reprezinta referinta superioara pentru cele 3 trasee.
-
- Traseul este interzis iarna si nerecomandat pe vreme nefavorabila.
Marcaj: | Durata: | |
Triunghi Galben: satul Poarta – Poiana Ciubotei – Cabana Omu | Satul Poarta – Cabana Omu: ~ 6h | |
Cruce Rosie: Cabana Omu – Valea Gaura – satul Poarta | Cabana Omu – Satul Poarta: ~5h |
Imagini Bran – intrare in traseu
- Intrarea pe traseu se face astfel:
- Localitate Bran, intersectia DN 73/DC51 (foarte aproape de castel, indicator sat Poarta) -inaintam cca 4km pe DC51 pana la capatul drumului asfaltat. Practic de aici pornesc toate trei traseele catre Vf. Omu
- La capatul zonei asfaltate (2016; putin inainte de bariera) se ramifica spre stanga traseul marcat banda rosie (Clincea - Vf. Omu) si partia de schi “Zanoaga”; noi mergem inainte pe marcaj triunghi galben si cruce rosie.
Imagini bariera – Refugiul Salvamont Ciubotea (alt. 1130m)
- De la bariera la Refugiul Salvamont Bran-Ciubotea urmam drumul forestier Valea Portii (accesibil auto) ~ 2,5km (cca 40min).
- Dupa cca 20min de la bariera (~ 1,2km) ajungem la ramificatia cu traseul marcat cruce rosie.
Imagini Refugiul Salvamont Ciubotea – Vf. Scara
- De aici incepe urcusul, trecem prin Poiana Ciubotei pe langa o Casa de Vanatoare, padure, trei caldari glaciare si in final ajungem in apropiere de Vf. Scara. Unele portiuni de traseu sunt destul de accidentate – le vom parcurge cu mai multa atentie.
Imagini Vf. Scara – Curmatura Hornurilor – Cabana Omu
- Traseu usor. In Curmatura Hornurilor intalnim din dreapta traseul marcat cu cruce rosie pe care vom cobora la Bran. In stanga avem Hornurile Malaiesti.
- Din Saua Hornurilor Malaiesti mai avem cca 30-45min pana la Vf. Omu.
- Pentru imagini din zona Vf. Omu vezi traseu Cabana Omu.
- Dupa o scurta vizita pe Vf. Omu ne intoarce pe acelasi traseu pana in Curmatura Hornurilor unde incepem sa coboaram pe marcajul cruce rosie catre Valea Gaura.
Imagini Curmatura Hornurilor – Stana din Gaura – satul Poarta
- Traseu asemanator cu cel prin Ciubotea: 3 caldari de coborat, paduri, poieni, bolovanis …
- Puncte de atractie: Cheile Gaurei - cascada si gangul (Moara Dracului) ingust de pe firul apei ….
-
- Atentie incepatori – avem de coborat cateva pasaje mai dificile (unele sunt prevazute cu cabluri/lanturi de asigurare). Traseu nerecomandat pe vreme nefavorabila.
“Moara Dracului”
- Cheile Gaurei la Moara Dracului” – o succesiune de praguri, cascade, gang – foarte frumos.
- Cascada “Moara Dracului” este usor accesibila dinspre poienita situata la baza abruptului (exista indicator spre cascada - 2015)
- Am ajuns in poienita de la baza abruptului. Parasim marcajul cruce rosie si urmam directia data de indicatorul spre Cascada Mare “Moara Dracului”. Abaterea ne “costa” cateva minute, dar merita.
Cascada Moara Dracului
- Revenim la marcaj cruce rosie.
- In dreptul stanei din Valea Gaura avem o intersectie de marcaje. Noi parasim Valea Gaura si ne indreptam spre Saua “La Polite” (marcaj cruce rosie, cca 40min)
Saua “La Polite” | ||
- De aici mai avem cca 1h15min pana la drumul forestier Valea Poarta.
- In continuare imagini traseu prin Clincea: sat Poarta – M. Clincea – Saua Tiganesti – Vf. Scara – Curmatura Hornurilor
- Marcaj Banda Rosie
- Durata:
- sat Poarta – Refugiul Saua Tiganesti: cca 4h
- Refugiul Saua Tiganesti – Curmatura Hornurilor: cca 1h15min
- Imagini Saua Tiganesti - Vf. Scara – Curmatura Hornurilor avem aici.
- Urcarea spre Vf. Scara contine sectoare mai dificile (o sa intalnim si cabluri de asigurare – necesitau intretinere 2015); interzis iarna, nerecomandat pe vreme nefavorabila.
-----------------------------------------------------------------------------
video integral. FHD 60p. viteza moderata
superb traseu cel prin gaura, am fost in 2008 in vara, superb
RăspundețiȘtergereFoarte utile si interesante traseele descrise... am parcurs si eu o mica parte din ele, dar sunt o gramada pe care as vrea sa le bat cu piciorul la un moment dat! :)
RăspundețiȘtergereVf.Lancia care este din Muntii Gaura? Ai idee?
RăspundețiȘtergereM-tii Gaura... nu exista !!!
ȘtergereAsshole comment. Diregard.
Ștergerefrumos traseu. Si cu un peisaj spectaculos. Pacat ca la Bran nu mai e Serviciu de Salvamont si de....nici nu sti cand ai nevoie de ei.
RăspundețiȘtergeredin traseul Banda rosie prin Poiana Clincea se poate ajunge la malaiesti?
RăspundețiȘtergeredar un traseu din Bran si frumos si in care sa te si intorci in aceeasi zi exista?
RăspundețiȘtergereCa daca fac 6 ore dus..nu mai am timp de intors...
Incearca o plimbare pe Magura Branului.
RăspundețiȘtergerehttp://magiamuntelui.blogspot.ro/2013/05/magura-branului.html
Pana acum pe acest blog sunt prezentate doar trasee de 1 zi. Dar multe sunt lungi si obositoare. Deci merita parcuse in 2 zile pentru a putea sa ne bucuram de munte si sa nu devina doar o amintire obositoare. Cu harta in mana fiecare trebuie sa-si alcatuiasca propriul traseu, alegandu-si astfel zonele care vrea sa le viziteze. Imaginile cu indicatoarele ne ofera timpii necesari de parcurs. Imaginile si descrierea (sumara) ne pot ajuta sa nu alegem zonele care ni se par dificile, sau traseele care sunt peste nivelul nostru de experienta/echipare. Timpii si diferentele de nivel ne pot sugera si ele cat de solicitant este traseul.
Eu, de ex, ... imi aleg un traseu ... il parcurg cat pot ... si daca constat ca a devenit prea obositor, prea dificil, sau pur si simplu nu ma incadrez in timp ... ma intorc. Astfel petrec cateva ore frumoase in natura fara sa imi periclitez siguranta. Mersul fortat in conditii de oboseala avansata duce la decizii eronate, poate duce la accidente, iar in timp afecteaza cu siguranta aparatul locomotor (eu am ajuns la operatie datorita genunchilor distrusi - mersul prin zapada a ajuns o amintire pentru mine)
Multa sanatate tuturor si carari cu soare.
Traseul acesta l-am parcus in 6 ore, am lasat masina unde se termina drumul asfaltat din Poarta, probabil il faceam in 5 daca nu coboram pe Clincea(unde trebuia sa treci prin Scara unde era o portiune mai dificila mai ales ca era ceata ) si coboram pe Ciobotea si nu stateam 1h la Omu, parerea mea este ca e cel mai scurt drum pana la omu, desi scrie 5 1/2 ore(in afara cel de la Babele daca mergi cu telecabina),partea proasta a traseului este ca nu este prea folosit de turisti(nu m-am intalnit cu nimeni pana am ajuns in Varful Scara) si este o lunga padure, foarte deasa, ai impresia ca dupa fiecare curba dai bot in bot cu ursul.
RăspundețiȘtergeream facut traseul prin ciubotea{tringhi galben}. superb! dar, desi l-am terminat in 6 ore{la urcat,exact cat era scis pe placuta} mi s-a parut extrem de epuizant. avem de gand sa cobor pe cruce rosie dar in schimb, de la cabana omu, abia am mai avut energie sa ajung la telecabina de la babele si sa cobor in busteni. repet, un traseu extraordinar de frumos dar si foarte greu. desi iubesc muntele,nu pot spune ca sunt,cum se spune, un om al muntelui. pana acum aveam ca etalon al greutatii unui traseu jepii mici. aici a fost de 3 ori mai greu! asadar,celor ca mine, le recomand atentie! dar abia astept sa le termin si pe celelalte 2 trasee! asa am inteles, ca sunt trei...
RăspundețiȘtergereFoarte utile articolele si fotografiile, ne au fost de mare ajutor. Multumim. felicitari si drum bun pe unde va duc pasii!
RăspundețiȘtergereSalut Marius,
RăspundețiȘtergereO intrebare, traseul Clincea se poate face si mergand in continuare pe drumul forestier pana aproape de fosta baza salvamont Ciubotea? Stiu ca exista cateva poteci (una din ele marcata cu punct albastru) in acea zona care ar scuti (cred eu) cam 30 de minute daca nu o ora pana sus in Saua Tiganesti. Sunt curios daca ai parcurs acest drum si as vrea sa stiu parerea ta. Multumesc!
Daca urci cu masina la refugiul ciubotea si de acolo pe punct albastru spre marcajul banda rosie (poarta-tiganesti) - cam 30min. Daca urci dinspre partia zanoaga (banda rosie) pana la intersectia cu punct albastru faci cam 1h10min. Deci economisesti cam 30 - 40min. Tocmai (deja de vreo 3 luni) incerc sa-mi fac timp sa scriu cateva trasee marcate din jurul branului. sper sa reusesc luna asta :))
Ștergerepunct albastru se formeaza chiar din spatele refugiului
ȘtergereSalut Marius,
RăspundețiȘtergereRevin cu info de pe traseu (parcurs in acest weekend). Am urcat de la partie, drumul este ok, nu e obositor, dar parerea mea este ca urci mai bine si mai "prin salbaticie" de la Salvamont Ciubotea pe punct albastru, am coborat din Saua Tiganesti (atat a perimis vremea sa urcam)pe Banda Rosie si apoi pe Punct Albastru, am dat de un mistret in zona cu molidis mai tanar (culoarul) care a fugit de a rupt pamantul, saracul. Urme de urs ca la balamuc, dar extrem de frumos, pe Punct Rosu (intersectie de drumuri cu Punct Albastru) daca urci putin este un loc de cort excelent, doar ca info. Merci de info si zi buna!