Busteni (alt. 885m) – Canton Jepi (alt. 1960) – Cabana Piatra Arsa (alt. 1950m)
- Denumirea corecta a traseului: poteca Schiel sau Drumul Urlatorilor.
|
- Traseul este accesibil numai vara, iarna este INTERZIS (pericol de avalansa).
- Spre deosebire de traseul prin Valea Jepilor (vezi traseu Jepii Mici) acest traseu nu prezinta dificultati tehnice mari. Zonele mai dificile, si cu pericol de alunecare (in special pe vreme umeda) au fost prevazute cu cabluri/lanturi de asigurare (neintretinute 2019).
- De la telecabina si pana la intrarea in padure traseul este comun cu traseul Valea Jepilor si traseul Cascada Urlatoarea. La intrarea in padure traseul Poteca Urlatorilor si traseul Cascada Urlatoarea se separa de celalalt traseu si merg impreuna o portiune de drum. Locul unde se separa traseul Cascada Urlatoarea (punct rosu) de traseul Jepii Mari (triunghi albastru) se numeste “La Gratar” (alt. 1085m ) – locul suna mai bine decat arata (un canal de apa acoperit si o casuta). De la cantonul paznicului traseul coteste usor dreapta si incepe sa urce prin padure.
- Urmatorul punct de reper din traseu ar fi “La Vinclu” (alt. 1180m) – aici era statia de curbura a funicularului aerian al fabricii de hartie fosta “Schiel” din Busteni. Pana la statia “La Vinclu” putem, daca timpul ne permite, sa continuam traseul catre Cascada Urlatoarea (marcaj punct rosu) si de la cascada avem o potecuta prin dreapta care ne scoate in cateva minute la “Vinclu” de unde ne continuam traseul marcat triunghi albastru catre stanga.
- De aici drumul traverseaza, rand pe rand, Valea Comorilor (la alt. 1205m), Valea Urlatoare Mica (la alt. 1310m), Valcelul Urlatoarei Mici (la alt. 1435m), Valcelul Crestei Urlatorilor si urcand in serpentine ajungem pe un pinten al Crestei Urlatorilor (muchea ce desparte cele 2 Urlatori) la punctul denumit “La Mese” (alt. 1515m).
- Urmeaza o poteca prevazuta cu cabluri/lanturi de asigurare, pe alocuri sapata in stanca; trecem de zona numita “La Scari” (trepte sapate in stanca), traversam firul pincipal al Vaii Urlatoarea Mare (la alt. 1875m) si dupa cateva serpentine printr-o zona de jnepenis ajungem la Cantonul Jepi.
Canton Jepi (alt. 1960m)
- Traseul continua mai departe pe un drum usor printre jnepeni si dupa cca 20 min ajunge la Cabana Piatra Arsa.
- De la Cantonul Jepi putem opta si pentru Cabana Babele (marcaj: triunghi rosu - banda galbena; durata ~1h30min) sau Cabana Caraiman (marcaj: triunghi rosu – banda galbena –punct albastru; durata: 1h-1h30min).
- Cantonul se afla intr-o stare avansata de degradare (2019).
------------------------------------------------------------------------------------------------
LinkVideo Canton Jepi - Busteni
(UHD)(video integral) (Jepii Mari)
(viteza de parcurgere - imagini derulate rapid)
(UHD)(video integral) (Jepii Mari)
(viteza de parcurgere - imagini derulate rapid)
frumoase poze, fac pofta de umblat!
RăspundețiȘtergerepoze f.reusite. Vara asta incerc si eu sa ajung aici nu am avut ocazia sa fac acest traseu.
RăspundețiȘtergerepacat de starea degradata a cantonului jepi:(.poate cineva il va moderniza.
Un blog excelent felicitari imi place ca ai pus multe poze din traseu si mie imi place sa pozez un traseu in amanunt.
As vrea sa fac si eu acest traseu cu niste prieteni. Mentionez ca suntem amatori si singurele urcari ep munte au fost la Cascada Urlatoarea. Ce ar trebui sa stiu pentru a face acest traseu? Prezinta zone periculoase, prapastii?? Multumesc
RăspundețiȘtergereLegat de traseu propriu-zis: nu e periculos, nu e pe "buza prapastiei", cred ca descrierea si imaginile sunt suficiente pentru a-ti face o idee la ce te asteapta. Trebuie atentie
RăspundețiȘtergeretotusi, mai ales in zonele stancoase - se urca totusi pe munte.
Legat despre mersul pe munte: amintesc si eu cateva lucruri pe care sigur le stii.
Vremea trebuie sa fie buna (desi e normala la munte ceata,ploaia, unii se sperie f. tare
cand se intalnesc prima oara cu ea). Nu parasiti poteca (urmariti cu atentie marcajul - se mai intersecteaza cu poteci nemarcate - evitati astfel sa va pierdeti pe traseu, accidente, intalniri cu animale salbatice). Trebuie sa fiti cat de cat echipati
(incaltaminte adecvata, comoda, aderenta, incercata in alte situatii - preferabil bocanci; ceva haine de schimb - pastrate in pungi de plastic pt. a se pastra uscate; pelerina de ploaie sau alt echipament impermeabil). Ceva mancare, apa, pungi de gunoi pt resturile de la mancare.
Trusa de prim ajutor sa nu lipseasca. Ceva sursa de iluminat (in caz ca va prinde
noaptea pe munte); telefoanele sa fie incarcate. Sa aveti harta la voi, in caz ca trebuie sa sunati dupa ajutor trebuie sa stiti sa dati detalii despre locatia voastra. Nu carati lucruri grele, inutile; intrati pe traseu de dimineata, mergeti incet, cu atentie, opriti-va cand vreti sa faceti poze sau sa admirati peisajul. La zonele ce necesita ceva catarare cautati prize apropiate, rezistente, pe care sa puteti sprijini o portiune cat mai mare din bocanc sau pe care sa o puteti cuprinde bine cu mana (putini au suficienta forta sa se ajute doar de vf. bocancului sau de extremitatile degetelor), incercati sa aveti tot timpul 3 puncte bune de contact cu stanca (in filme eroul cade de la inaltime se prinde cu o mana si atarna minute in sir, in realitate e foarte greu sa-ti susti greutatea doar intr-o mana chiar si pt cateva secunde). Folositi-va cu grija de cabluri (unele sunt vechi,uzate, va
puteti rani la maini sau chiar mai rau - se pot desprinde (travesati pe rand zonele cu
cabluri). Nu va speriati de ursi sau alte animale salbatice (nu au treaba cu voi); puteti
totusi pentru confortul vostru psihic sa purtati la voi un spray contra animalelor salbatice sau o fluierice sau chiar ceva petarde (cutitul, toporul sunt inutile fara o pregatire speciala). Daca simtiti ca traseul este prea greu pentru conditia fzica pe care o aveti, sau se strica vremea, sau... renuntati si intoarceti-va (toti cei care mergem pe munte am renuntat la un moment dat). De mare ajutor pot fi betele de trekking, daca aveti (chiar si cate unul de persoana).
Multumim pt sfaturi, vroiam sa te intreb de vreme, care site este bun?...Rodica
RăspundețiȘtergereAm fost si eu pe traseu a fost marfa rau,prima data cand merg pe munte nu am avut echipament adecvat dar m-am descurcat fara probleme trebuie sa ai vointa si pregatire fizica foarte buna
RăspundețiȘtergereMerci de sfaturi, este foarte bine ca posibilii pretendenti la urcare pe Jepii Mari/alt traseu sa beneficieze de ele. Se intampla destule tragedii si e foarte bine ca inainte de plecare sa se citeasca aceste sfaturi, chiar daca par banale si avem impresia de autosuficienta.
RăspundețiȘtergereas dori sa stiu daca considerati ca este in siguranta sa merg eu cu o prietena si cu cainele pe munte. ma gandesc aici la animale si la persoane cu care m-as putea intalni, noi fiind 2 fete de 24 ani...
RăspundețiȘtergereNu exista siguranta pe munte. Nici singur, nici in grupuri mari. Fiecare isi ia masuri de precautie. Am prietene care merg singure pe munte, si merg cu frica, frica de animale salbatice, frica sa nu dea de ceva betivani ...etc. Cainele are multe avantaje dar si dezavantaje. Daca treci pe langa stane cu caini se lasa cu scandal mare. Eu am avut un ciobanesc german si pot sa zic ca dormeam foarte linistit la cort, era un adevarat paznic, un adevarat prieten. La inceput nu va aventurati pe trasee lungi, mergeti in zone circulate, si ocoliti stanele, sau persoanele dubioase. Puteti sa luati ca masuri de aparare spray-uri paralizante (foarte bune la oameni, animale salbatice, caini, ieftine si destul de micute, usor de utilizat, atentie totusi cum le folositi, utile si in oras)sau ceva electrosocuri de aparare (f. utile in cazul oamenilor, dar sunt ceva mai greoaie de transportat , destul de scumpe, si mai trebuie sa stii cum sa te folosesti de ele). Eu recomand incepatorilor la primele iesiri sa urce si sa coboare pe acelasi traseu, traseu care sa fie usor si destul de scurt. Nu e important sa termini un traseu, sa ajungi pe cine stie ce varf, important e sa ajungi cu bine acasa. Muntele nu pleaca nicaieri. Am facut si eu gresala sa duc incepatori direct pe moldoveanu sau pe alte varfuri sau trasee nemarcate, mai dure, si majoritatea nu au prins drag de munte.
RăspundețiȘtergereSper sa ajung si eu maine pe aici! :)
RăspundețiȘtergereapropos de mersul 2 fete singure, eu pot sa confirm aceasta imprejurare nu iti mareste neaparat considerabil riscul.
RăspundețiȘtergereEu am mers doar impreuna cu o prietena prin majoritatea muntilor nostri si am stat cu cortul. Daca pui cortul la altitudini peste 1800 metri nu apar decat exceptional probleme deoarece: majoritatea montaniarzilor sunt oameni ok, betivii sau tiganii nu se aventureaza pe munte decat daca stiu sigur ca au ce molesta/prada, iar animalele se feresc de oameni si raman, de regula in padurea care se termina pe la 1800 metri unde au adapost.
Desigur, eu sunt o persoana credincioasa si mi-am pus mereu increderea in faptul ca numai Dumnezeu ma poate salva din orice pericol.
Altfel, cred ca poti sa fii si intr-un grup mare si s-o patesti. Totusi, asa cum a spus si Marius, nu strica niste masuri de precautie suplimentare.