-
Muntii Baiului (sau Muntii Garbova) fac parte din Carpatii de Curbura, fiind situati in partea vestica a acestora.
-
Cred ca putem spune ca sunt vecinii de peste drum ai Muntilor Bucegi.
-
Cel mai inalt pisc este Vf. Neamtu (alt. 1.923m). Alte varfuri mai importante ale masivului: Vf. Steviei (alt. 1.907m), Vf. Rusu (alt 1.902m), Vf. Baiul Mare (alt. 1.895m), Vf. Baiul Mic (alt. 1.834m) … .
-
Muntii Garbova sunt niste munti simpli, pasnici, care nu prezinta dificultati tehnice. Creasta lor poate fi parcursa cu usurinta vara, inclusiv cu bicicleta sau cu enduro.
-
In functie de zona care dorim sa o vizitam accesul pe creasta se poate face din multe localitati, cele mai importante ar fi: Sinaia, Poiana Tapului, Azuga, Predeal.
-
Din pacate o mare parte din munte nu are marcaje turistice. Harta muntelui este necesara, dar chiar si cu harta in mana pe o vreme nefavorabila (ceata), lipsa marcajelor, potecile acoperite de zapada, putem avea probleme mari cu orientarea.
Traseul propus:
Predeal – Cioplea (alt. ~1.100m) – Hotelul Susai (alt. 1.440m) – Refugiul Retevoi (alt. ~1.500m) – Lacul Gavan (alt. 1.526m) – Vf. Turcu (alt. 1.833m) – Vf. Paltinu (alt. 1.900m) – Vf. Neamtu (alt. 1.923m) – Stana Neamtu (alt. ~1.400m) – Vila Trifoiul (alt. 1.150m) – Hotelul Susai
-
Durata totala a traseului cu plecare de la Hotel Susai: ~9-10h
-
Vara accesul cu masina se poate face pana la Hotelul Susai, ~5km pe drum forestier din Predeal. Poteca turistica (Cabana Cioplea – Cabana Susai; marcaj: banda rosie; durata:~1h) taie serpentinele drumului forestier. Pana la drumul forestier accesul se poate face din soseaua nationala ce strabate Predealul, urmarind indicatorul Cioplea (din zona garii), sau pe sub trecerea de cale ferata si apoi pe Valea Polistoaca.
Imagini Cioplea – Hotel Susai
-
Complexul Susai este situat la o altitudine de 1.440m in Poiana Susai de pe muntele cu acelasi nume.
-
Zona este foarte frumoasa, iar hotelul este si el impresionant prin serviciile oferite (piscina, sauna, kinetoterapie, electroterapie, sala de sport …
Complexul Susai
-
Pentru a ne continua traseul trebuie sa strabatem toata poiana, dupa ce trecem de ultima constructie vom intalni si marcajele triunghi rosu si triunghi albastru. Continuam traseul pe triunghi rosu ( o coborare prin padure catre albia Azugii; aici vom traversa si drumul forestier care duce la Azuga). Urmatoarea oprire Refugiul Retevoi (Cabana de Vanatoare Lacul Rosu).
- Aici exista si o sursa de apa (la cativa metri de cabana, langa poteca).
- Urmeaza Lacul Gavan (Lacul Rosu).
- Orientarea devine mai usoara de pe coama dealului. Aici vom intalni si un drum care urca tot pe creasta.
-
Urmeaza un varf secundar al culmii Turcu, apoi Vf. Turcu, Saua Turcu (intre Vf. Turcu si Vf Paltinu), Vf. Paltinu, Saua Paltinu (intre Vf. Paltinu si Vf. Neamtu) si apoi Vf. Neamtu. Vf. Turcu si Vf. Paltinu le putem ocoli pe poteca, daca suntem prea obositi.
-
Urmatoarea oprire Vf. Neamtu (alt. 1.923m)
Varful Neamtu
-
Intr-o zi cu vizibilitate buna avem ce vedea: Bucegi, Postavaru, Piatra Mare, Ciucas ….
-
De pe varf incepem sa coboram pe culmea Neamtu catre valea Azugii.In stanga avem culmea Steviei iar in dreapta culmea Turcu. Urmatorul punct de reper este Stana Neamtu.
- De la stana urmarim poteca pana in drumul forestier ce duce la Azuga. In locurile unde poteca este mai slab conturata, sau se ramifica , vom alege tot inainte.
- De la vila Trifoiul urmam traseul marcat cu triunghi albastru pana la Cabana Susai (la inceput drum forestier apoi poteca prin padure – dar ce poteca frumoasa trebuie sa fi fost candva !!!).
Cateva informatii despre drumul forestier de pe Valea Azugii:
-
Pentru a intra pe drumul acesta, in Azuga, urmarim indicatoarele catre Pastravaria Azuga. De la drumul national ce strabate Azuga si pana la pastravarie sunt 4 km.
-
De la pastravarie urmam tot drumul principal (care tine cursul apei Azuga) pana la Vila Trifoiul si mai departe pana la intersectia cu marcajul triunghi rosu (distanta de la pastravarie si pana la marcaj ~12,3 km)
-
Distanta de la pastravarie la vila Trifoiul: ~10km.