- Carpatii Orientali → Carpatii de Curbura → Muntii Vrancei → Valea Tisitei – Cheile Tisitei
- Rezervatia Naturala Tisita: arie protejata de tip mixt (hidrogeomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj).
- Rezervatia cuprinde cea mai mare parte a bazinului hidrografic al Tisitei (bazinul mijlociu si inferior al Tisitei).
- Raul Tisita se formeaza din raurile Tisita Mica si Tisita Mare si se varsa in Raul Putna (in aval de loc. Lepsa).
- Cale de acces: din DN 2D, comuna Tulnici - sat Lepsa (iesirea dinspre Focsani) traversam raul Putna si intram (dreapta dupa pod) pe drumul forestier care ne conduce spre parcarea situata la intrarea in rezervatie.
- DN 2D este o sosea nationala ce face legatura intre Targu Secuiesc (DN 11, Tinoasa) si Focsani (DN 2). (2017 - DN 2D este asfaltat integral intre Targu Secuiesc si sat Lepsa).
- Distanta Pod Rau Putna (DN 2D) – parcare intrare rezervatie Cheile Tisitei: cca 0,8km.
-
Imagini intrare Cheile Tisitei
- Cheile Tisitei sunt relativ usor de parcurs (pe vreme frumoasa; unele sectoare devin alunecoase pe vreme umeda – pericol de accidentare).
- Partea de interes turistic general se refera la portiunea dintre intrarea in chei si Tunelul Mare. Se pare ca aceasta portiune este mai usor accesibila deoarece candva pe aici fusese construita o cale ferata forestiera care ulterior a fost inlocuita cu un drum forestier. Urmele acestor interventii umane (sec. 19) inca se mai pot vedea (poduri, tunele, …), in rest natura s-a refacut, padurea s-a regenerat complet.
- Marcajul prin chei este triunghi rosu.
- Durata
- intrare chei - Tunelul Mare: cca 2h
- dus-intors + pauza 1h: cca 5h
-
Imagini Cheile Tisitei
- Desi este considerat usor de parcurs, totusi exista portiuni (2013) care prezinta ceva dificultate (zona prevazuta cu cablu de asigurare, scarita de lemn, poteca surpata, …). Aceste sectoare nu ar trebui sa puna probleme persoanelor ce nu prezinta afectiuni locomotorii si care au suficienta conditie fizica pentru a efectua o plimbare prin natura de cca 5h.
- Accesul in chei este permis contra unei taxe de vizitare (3 lei / 2013)
- Cele 3 tunelele sunt destul de apropiate ca si durata de parcurs.
Tunelul Mare
| ||
- Tunelul Mare: 267m, zone cu apa, pietris, bolovanis, intuneric. Este necesara o sursa de lumina pentru parcurgerea tunelului in siguranta.
- Marcajul triunghi rosu continua dupa tunel catre Saua Geamana. Dar pentru noi aici se termina traseul. Intoarcerea pe acelasi traseu.
Despre carnivorele mari de aici
Ursul
| ||
Lupul
| ||
Rasul
| ||
- Cheile poate ca nu sunt spectaculoase, dar acest traseu merita pe deplin atentia noastra. Avem ocazia de a admira frumusetea naturii.
Cascada Putnei
- Am sa atasez aici si cateva imagini cu Cascada Putnei.
- Cascada Putnei este situata pe Valea Putnei, in aval de confluenta raurilor Tisita si Putna (Gura Tisitei). Practic daca parcurgem DN 2D (Tg. Secuiesc - Lepsa – Focsani), dupa Lepsa primul obiectiv este Cheile Tisitei. Nu departe de ramificatia catre acest obiectiv turistic (cateva sute de metri) un alt punct de interes turistic este Cascada Putnei.
- Din DN 2D coboram putin catre Cabana “Cascada Putnei” (urmam indicatoarele).
- Din zona de parcare coboram putin catre cascada. Zona este amenajata pentru vizitare (cu trepte si gard de protectie).
- Cascada Putnei (Saritoarea Putnei) - monument al naturii, arie protejata de interes national, rezervatie de tip geologic si peisagistic.
- Apa debuseaza intr-o marmita (un lac cu o adancime de cca 12m).
- Cascada nu impresioneaza prin inaltime ci prin forma.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
2019 (FHD) (no sound)
(viteza de parcurgere - mixt pas incet si imagini derulate rapid)