- Cheile Turzii sunt considerate de multi drept o minune a naturii.
- Cheile Turzii au statutul de rezervaţie naturală protejată cu importanta botanica, zoologica, geologica si peisagistica.
- Rezervatia Cheile Turzii este situata in nord-estul muntilor Trascau (in apropiere de orasul Turda), de-a lungul văii Hăşdate.
- Lungimea defileului - 1270m şi o înălţime a pereţilor de până la 250 m.
- Peisaj carstic de o frumusete rara: stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri, arcade etc.
- Peste 1.000 de specii de plante şi animale.
- În total se cunosc în Cheile Turzii cca 60 de peşteri, firide sau arcade (resturi ale unor peşteri prăbuşite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depăşesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m).
- Cheile Turzii se leagă printr-o serie de trasee de alte obiective turistice, cum ar fi Cheile Turului (Turenilor), Cascada Ciucaş şi Cheile Borzeşti .
- Peste apa văii Hăşdate există 4 poduri suspendate. Primul pod (nr.1) este amplasat nu departe de intrarea in Chei, ultimul pod (nr.4) spre ieşirea din Chei, în direcţia comunei Petreştii de Jos.
- Prin anii 30 ai secolului XX, sus pe stâncă, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hăşdate) era aşezată o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasată în perioada interbelică. După război, crucea de lemn a fost înlocuită cu o cruce de metal.
Zona este foarte frumoasa, accesul se poate face cu masina, zona perfecta pentru recreere si relaxare dar si pentru escalada. Exista posibilitatea de campare sau cazare.
Cale de acces (rutiera): din DN 75 (Turda – Mihai Viteazu – Campeni), dupa loc. Mihai Viteazu intram pe DJ 103G si ne indreptam catre satul Cheia. Traversam podul peste raul Aries, trecem si de satul Cheia si ne continuam drumul pe o sosea asfaltata (neintretinuta 2013) pana pe un platou unde se opresc autocarele. De pe platou urmeaza o coborare pe un drum nemodernizat catre Cabana Cheile Turzii (cca 1,2 km, accesibil auto). Distante: DN 75 (intersectia cu DJ 103G) - Cabana Cheile Turzii cca 5km; Turda – Cheile Turzii cca 14 Km. Exista indicatoare catre chei.
Imagini platou – Cabana Cheile Turzii
- Cabana Cheile Turzii, altitudine 450m (in renovare - 2013), este situata in aval de chei.
- Dealul Sandului (759m), versantul stang (in sensul de curgere al apelor vaii Hasdate), aici se observa si Crucea Sandulestilor.
- Dealul Bisericii (793m).
Zona cu interesul cel mai mare de vizitat ramane interiorul defileului, dar se pot parcurge si alte trasee, unul dintre ele fiind si Circuitul Crestelor, cu o lungime de 7,1 km si un timp de parcurs de 4-6 ore.
Traseul care vi-l propun este parcurgerea interiorului defileului si revenirea pe una din creste:
|
- Zona de interes (traseul ce urmeaza firul apei prin interiorul defileului) poate fi parcursa in cca 30min – 1h.
- Un punct de referinta reprezentativ pentru traseele din Cheile Turzii poate fi Cabana Cheile Turzii.
- Traseul incepe de langa Cabana Cheile Turzii coboara catre firul apei pe care o urmeaza in amonte (catre loc. Petrestii de Jos). Dupa ce traversam defileul revenim la cabana pe una din creste.
- Traseul este relativ usor (vara, pe vreme favorabila).
Imagini din defileu
Imagini de pe Creasta Sandului
Imagini de pe Dealul Bisericii
.......................................................................................................................
LinkVideo Cheile Turzii
(UHD)
(filmare secventiala) (viteza de parcurgere - pas incet /pas de copil)
(UHD)
(filmare secventiala) (viteza de parcurgere - pas incet /pas de copil)
Multumesc pt recomandari! Imi sunt f utile acum - ca tocmai ma gandeam la ce e util un blog :).
RăspundețiȘtergereFoarte utile informatiile! Vreau sa merg in weekend-ul acesta si aveam nevoie de ceva concret. La mai multe!
RăspundețiȘtergereFrumos blog, cu informatii precise si la obiect, fara detalii plictisitoare.
RăspundețiȘtergereCitind aceasta postare, mi-am amintit de excursia facuta de mine in Apuseni in 2001, prima zi trecand prin Cheile Turzii.
f util blog - exact ce aveam nevoie
RăspundețiȘtergereInformatii utile, detaliate, fotografii extraordinare.....BRAVO
RăspundețiȘtergereBună! Aș vrea să merg la începutul lui septembrie, împreună cu un cățel, fiind drumul scurt, eventual să stăm chiar peste noapte cu cortul. Credeți că ne permite traseul să luăm și patrupedul cu noi?
RăspundețiȘtergereDa. Am mai vazut si alti turisti insotiti de catei de talie medie/mare.
RăspundețiȘtergereFoarte bun ghidul de calatorie! Va asteptam in Cheile Turzii si in 2021. In ultimii ani au fost amenajate mai multe trasee turistice, inclusiv cel care duce spre Cheile Borzesti. Multe trasee pot fi parcurse si pe bicicleta. De asemenea, toate cele trei drumuri de acces au fost asfaltate: dinspre Cheia, Sandulesti si Petrestii de Jos. Biletul de intrare in rezervatie este 6 lei si ajuta la intretinerea traseelor.
RăspundețiȘtergere