- Printre atractiile care ni le ofera muntii Piatra Mare se numara si Pestera de Gheata si Sirul Stancilor.
Traseu propus:
Cabana Dambu Morii – Sirul Stancilor – Pestera de Gheata – Cabana Sava Bunloc – Cabana Dambu Morii
- Traseu relativ usor vara (obositor datorita lungimii si diferentei de altitudine); iarna dificil (in functie de starea si nivelul zapezii).
Marcaj: | Durata | |
Punct Rosu : Cabana Dambu Morii – Sirul Stancilor – Pestera de Gheata | ~ 2h - 2h30min | |
Banda Albastra: Pestera de Gheata – Cabana Bunloc | ~2h - 2h30min | |
Triunghi Albastru: Cabana Bunloc – Cabana Dambu Morii (varianta A) | ~ 45min - 1h | |
Triunghi Rosu: Cabana Bunloc – Cabana Dambu Morii (varianta B) | ~ 1h - 1h15min | |
Total: ~6h |
Imagini Cabana Dambu Morii – Sirul Stancilor - Pestera de Gheata
- Cabana Dambu Morii este parasita si se afla intr-o stare avansata de degradare (2011).
- Putem sa lasam masina in parcarea de la cladirea postei (vizavi de cabana Dambu Morii). Accesul se face din DN1 (cca 5km de la Brasov) urmand indicatorul catre Canionul 7 Scari - imediat dupa pod se observa cabana si cladirea postei.
- Daca alegem sa coboram de la Cabana Bunloc pe varianta A atunci masina e mai convenabil sa o lasam la bariera de pe drumul catre Canionul 7 Scari.
- Orientarea in prima parte a traseului (intre bariera si padure) e ceva mai greoaie. In rest traseul este bine marcat si poteca se evidentiaza bine.
Pestera de Gheata
- Pestera are o arhitectura geologica interesanta. Daca nu ar fi marcata ai trece usor pe langa ea fara sa observi altceva decat o fisura in stanca. Intrarea in pestera si vizitarea ei nu este usoara. Practic trebuie sa te cateri un pic pe niste stanci care sunt destul de alunecoase. Prea mult spatiu de miscare nu ai inauntru. Prima parte a pesterii este ceva mai usor de vizitat (partial este si luminata natural); in a doua parte dam de gheata si merita vizitata doar daca suntem pasionati de speologie.
Imagini Pestera de Gheata – Cabana Sava Bunloc
- Traseul pana la Cabana Bunloc este destul de accidentat (iarna poate deveni chiar dificil).
- La iesirea din padure avem parte de o frumoasa panorama (Brasov, Bunloc, Postavarul …). In partea dreapta (la cateva minute distanta) avem statia de debarcare a Telescaunului Bunloc. Noi coboram catre cabana.
Imagini Cabana Bunloc – Cabana Dambu Morii (varianta A)
- Cabana Sava Bunloc este situata ceva mai sus de vechea cabana Bunloc, care a ars complet. Traseul coteste stanga chiar pe langa fundatia vechii cabane. Un pic mai jos de aceasta fundatie intram pe drumul forestier care coboara la Dambu Morii (marcaj triunghi albastru).
Imagini Cabana Bunloc - Telescaun Bunloc – Cabana Dambu Morii (varianta B)
- De la fundatia vechii cabane Bunloc continuam traseul tot inainte pe marcaj triunghi rosu (prin padure); iesim din padure in apropiere de statia de imbarcare a Telescaunului Bunloc, trecem pe langa el, intram in sosea si continuam pe primul drum la stanga (in stanga avem padure iar in dreapta o parada de vile si apa Timisului). Drumul ne scoate chiar la Cabana Dambu Morii.
- Iarna crestele si abrupturile muntilor nu sunt recomandate. Dar in jurul cabanelor putem face o multime de trasee usoare si frumoase fara sa ne supunem unor riscuri prea mari. Cabana Sava Bunloc poate fi un obiectiv frumos iarna (De ex: urcam pe triunghi albastru si coboram pe triunghi rosu – traseu usor si frumos iarna).
Felicitari inca o data pentru blog.
RăspundețiȘtergereStiu ce inseamna efortul de a strange pozele si a prezenta in detaliu un traseu deoarece am 2 unul aici si unul wordpress la ultimul pozele nu sunt in mod fullscreen.
Ma bucur mult ca exista oameni ca mine si ca tine pasionati de detalii ale traseului cat si de zone in amanunt ale traseului fiindca asa sunt si eu. Sunt extaziat de orice peisaj care ma inconjoara fie el stanca, varf de munte, cascada, drum forestier in padure.
La cat mai multe articole interesante si tine-o tot asa.
Cu prietenie,
Mihai
Multumesc Mihai. Ai dreptate, foarte multe trasee a trebuit sa le parcurg si de 3 - 6 ori pana am avut noroc de vreme favorabila pentru pozat.
RăspundețiȘtergereCarari cu soare
...foarte frumos blogul...felicitari!
RăspundețiȘtergereProbabil cel mai detaliat blog pentru cei pasionaţi de munte. Mulţumesc, mi-ai fost de un real ajutor în alegerea traseelor. Felicitări şi îţi doresc să îţi cultivi în continuare această pasiune pentru frumos.
RăspundețiȘtergereFoarte bine explicat si redat in foto traseul.L-am parcurs vara asta fara sa cunosc detalii pana la Sirul Stancilor,a fost superb,dar nu era circulat de nimeni si recunosc ca am cam avut teama :(
RăspundețiȘtergereSuper bine explicate traseele, felicitari!
RăspundețiȘtergere