- Rezervatia Naturala Cheile Turenilor (Cheile Turului) este situata in jud. Cluj in apropiere de orasul Turda si destul de aproape de mult mai vestitele si spectaculoasele Cheile Turzii.
- Cheile Turenilor se intind pe o suprafata de 25 ha, au o lungime de 1850m iar peretii au o inaltime de pana la 100 – 150m.
- In Cheile Turului se cunosc cca 29 de pesteri din care amintim: Pestera cu Silex (64m lungime), Pestera de sub Grohotis (28m lungime), Pestera Vulturilor, Sura Mica …
- Cheile au si o importanta arheologica deoarece s-au descoperit si 53 de complexe de locuire, datate incepand cu neoliticul mijlociu.
- Accesul in chei se poate face din aval urcand pe firul apei Racilor dinspre satul Copaceni, sau coborand pe firul apei dinspre satul Tureni (situat in amonte de chei).
- Parcurgerea cheilor pe firul vaii poate fi destul de dificila. Marcaj turistic punct albastru.
Traseu propus: un mic circuit - parcurgerea cheilor pe firul apei pornind din aval (sat Copaceni) si intoarcerea pe una din creste (astfel putem admira cheile din interior dar si de sus de unde avem parte de o imagine generala, panoramica a cheilor)
- Accesul la satul Copaceni (sau la satul Tureni) se poate face din drumul national DN1 (Turda – Cluj Napoca).
- Pana la intrarea in chei (unde o sa intalnim si o constructie ce se vrea a fi cabana) drumul poate fi parcurs cu masina (~4km de la DN1 sat Copaceni, drum neasfaltat ). Practic intram in Copaceni si urmarim drumul principal pana la chei – sat neasfaltat in 2011.
- Zona cabanei o vom lua drept referinta pentru circuitul nostru, aici parcam masina si intram pe poteca marcata punct albastru.
Imagini cu drumul de acces la chei
Imagini Cheile Turenilor
- Parcurgerea cheilor nu se recomanda pe vreme umeda sau cand debitul apei este prea mare.
- Traseul necesita traversarea apei de cateva ori, iar unele pasaje de ocolire a apei necesita folosirea mainilor si multa multa atentie (2011).
- UPDATE 2018 – Cheile Turenilor au fost amenajate (tip via-ferrata; mal stang geografic - la nivel cu apa). Traversarea apei nu mai este necesara (2018). Ramane valabila recomandarea de a nu se parcurge traseul pe vreme umeda precum si folosirea unui kit via-ferrata pentru persoanele fara experienta montana.
- Durata de parcurgere a cheilor: ~ 1 – 1h30min
- Imagini 2011.
Imagini cu traseul de creasta
- Imaginile sunt de pe creasta dreapta a cheilor (in sensul de revenire catre cabana).
- Traseu nemarcat, urmam linia crestei.
- La capatul traseului de creasta (cand cabana se vede sub noi) in partea dreapta a stancilor exista o poteca care coboara prin padure pana langa cabana.
- Durata: ~ 30min
Harta Google
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(viteza de parcurgere - pas moderat)
Atentie – dificultatea traseului nu se poate aprecia din imagini foto sau video.
grozava prezentare. totusi ma intreb cum poate fi cineva "reimproprietarit" intr-o rezervatie naturala
RăspundețiȘtergereSituatia este la fel: http://zamfirpop.com/blog/2013/10/01/hopaaaaa-my-dear-watson/
RăspundețiȘtergere