- Probabil, cea mai rapida si mai usoara cale de acces catre Vf. Moldoveanu (dinspre versantul nordic) o reprezinta traseul Valea Vistea Mare.
- Intr-o frumoasa zi de vara traseul propus poate reprezenta o excursie placuta, frumoasa si relativ usoara.
Traseu propus:
Orasul Victoria (alt. 540m) – Valea Vistea Mare – Portita Vistei (alt. 2310m) – Vf. Vistea Mare (alt. 2527m)– Vf. Moldoveanu (alt.2544m)
Cale de acces: O varianta relativ usor de urmat cu masina pana la intrarea pe drumul forestier de pe Valea Vistea Mare poate fii: localitatea Ucea de Jos (situata pe DN1: Brasov-Sibiu) – Orasul Victoria - in drept cu societatea Viromet S.A. traversam calea ferata (stanga) si urmam drumul (neasfaltat 2012) catre zona turistica Vistea si Sambata. Distanta DN1(Ucea de Jos) – SC Viromet SA: ~9km (asfaltat). Distanta Viromet – intersectie drum forestier Valea Vistea Mare: ~5km. O parte din drumul forestier Vistea Mare se poate parcurge si cu o masina obisnuita, dar pana la capatul drumului forestier este mai potrivita o masina de teren.
Total dus-intors: ~10h(traseu) + 2h (pauza) = ~12h
- Timpii sunt calculati de la intrarea pe drumul forestier de pe Valea Vistea Mare (~5km din orasul Victoria).
- Iarna traseul devine dificil si periculos (risc de avalansa).
- Traseul nu prezinta dificultati tehnice (exceptie portiunea Vf. Vistea Mare – Vf. Moldoveanu ce necesita atentie sporita), dar necesita o conditie fizica buna pentru a putea fi parcurs intr-o zi.
Imagini Orasul Victoria – Drum Forestier Valea Vistea Mare
Intrare Valea Vistea Mare | ||
Imagini Valea Vistea Mare
Imagini Refugiul ValeaVistea Mare – Saua Portita Vistei
- Refugiul Valea Vistea (Izvorul Vistei) este amplasat la limita superioara a padurii de pe valea Vistea Mare (cca 1.550m alt).
Imagini Portita Vistei – Vf. Vistea Mare
- Am ajuns in Portita Vistei: in stanga noastra putem observa Refugiul din Portita Vistei, in fata noastra avem Valea Rea cu Lacul Vestic, in dreapta avem Vf. Moldoveanu si Vf. Vistea Mare.
Imagini Vf. Moldoveanu
- Alte imagini si informatii despre Vf. Moldoveanu avem si aici.
Salut Marius,
RăspundețiȘtergereUn traseu f.ok. Intrebarea mea este unde putem dormi la cabana ? Ce ar fi functional?
Multumesc de raspuns,
Aici e intr-adevar o problema, daca nu esti foarte tare la mersul pe munte. Eu am facut acest drum in 2009, pe 1 august. Am plecat din Victoria si am facut 1 ora pana la indicatorul de la intrarea in traseu si inca 6 ore si 40 minute pana in portita Vistei. Din Portita Vistei, cea mai apropiata cabana este Podragu, aflata la cca. 4-4,5 ore distanta. Cum noi am ajuns in Portita Vistei in jur de ora 17:30, n-am mai avut curajul s-o luam spre Podragu, ca ne prindea noiaptea, eram si putin obositi si in plus, doream sa mergem si pe varful Moldoveanu, acesta fiind de fapt scopul nostru. Drum de pe Varful Vistea Mare pana pe Moldoveanu se face cam in 40 minute dus-intors si cu ce mai stai pe varf, pune 1 ora. Astfel, noi am decis sa dormim la refugiul din Valea Vistei (10 minute de mers din Portita Vistei, pe creasta principala, catre Valea Sambetei. De dormit n-am prea dormit de frig, nu eram echipati pentru a inopta la un refugiu la 2320 m altitudine, n-aveam nici macar saci de dormit, a fost un cosmar. Deci, puteti ramane la refugiul unde am stat si noi si a doua zi sa faceti ascensiunea pe Moldoveanu dupa care sa o luati in jos, coborand 2000 m diferenta de nivel (eu am trait asta pe pielea mea). Mai aveti si varianta sa inoptati la refugiul de la limita golului alpin, la urcarea prin Valea Vistei si astfel sa faceti urcusul in 2 etape. Refugiul e nou (nu exista in 2009, dar l-am vazut in 2011 cand am fost iar pe Valea Vistei), iar temperaturile nocturne la 1500 m altitudine sunt mai blande decat pe creasta. Desigur, aveti si varianta cu Cabana Podragu dar, in acest caz, ar trebui sa plecati din Victoria undeva pe la 6:30 dimineata, sa ajungeti pe Moldoveanu in jur de 14-14:30 si sa ajungeti la Podragu in jur de 17:30-18:00, adica dupa o tura de cca. 12 ore, cu urcus de 2.000 m diferenta de nivel doar pana pe Moldoveanu, apoi inca cca. 200 m pe creasta si o coborare de cca. 450 m diferenta de nivel pe creasta + pana la cabana Podragu. Timpii indicati sunt, zic eu pentru un turist putin sub medie, cum ma consider eu la aceasta data.
ȘtergerePrietene, voi ati plecat pe Moldoveanu fara echipament la voi? De asta vedem numai muntomani pe la tv. :-))
ȘtergerePrietene, pe mine n-o sa ma vezi la TV pe post de "muntoman". De fapt, nici nu ma consider mare scula la mers pe munte, dar am in schimb o nemasurata bucurie sa merg pe munti si creste. De aia nici nu car dupa mine cort si alte alea. Dar asta nu inseamna ca nu am bocanci, haine groase, haine de ploaie, etc.Totusi, dupa aceasta experienta, am in bagaj si un sac de dormit, care mi-a prins bine 2 ani mai tarziu, cand am petrecut iar o noapte la acel refugiu, datorita vremii nefavorabile.
ȘtergereOricum, ce vreau sa spun e ca traseul in cauza e destul de lung si solicitant pentru un om normal, adica care nu umbla pe munti zi de zi, asa cum suntem majoritatea. Iar eu am postat aici niste lucruri reale, pe care le-am trait, nu povesti. Intre timp, am ajuns la 42 de ani si am mai fost pe munti: o creasta a Pietrei Craiului cu lanturi cu tot, un Bucsoiu, un Jepii Mici prin Bucegi, d-astea asa pentru amatori.
Multumiri pentru imagini
RăspundețiȘtergereRaspunsul "că n-o să mă vezi pe la Tv." este unul de "mare naiv"!! Si ce daca ati mers prin Piatara Craiului sau daca aveti o vârstă?!!. Pe munte se pleaca pregatit cu sac de dormit, trusă medicală, folie de supraviețuire și obligatoriu,pelerina pentru ploaie, bocanci, haine de schimb. Asa cu "degetul în gura"alergând pe munte am mai văzut și nu mă mai mira că uneori le găsești crucile pe creste!! Așa că nu minimalizați cu "am fost și mi-a mers și așa!!" . Ce satisfacții aveți când faci frigul o noape prin refugii, aglomerând spațiile de supraviețuire?! Lumea civilizată se pregătește serios pentru a aborda asemenea trasee montane. Nu condiția fizică este totul, fără echipament este diminuată și oricând poți intra in hipotermie!! Toți care urcăm muntele suntem "amatori de frumos"
RăspundețiȘtergereSurse de apa pe traseu?
RăspundețiȘtergereBuna ziua, as dori mai multe detalii despre cum se ajunge de la Viromet, pe traseul turistic care urca pe valea vistea mare catre portita vistei, si anume: mergand cu masina in directia Sambata, la ce localitate se face urcarea pe drumul forestier si daca exista vreun indicator in acest sens? Multumesc
RăspundețiȘtergereBuna ziua, as dori mai multe detalii despre cum se ajunge de la Viromet, pe traseul turistic care urca pe valea vistea mare catre portita vistei, si anume: mergand cu masina in directia Sambata, la ce localitate se face urcarea pe drumul forestier si daca exista vreun indicator in acest sens? Multumesc
RăspundețiȘtergereSe ramifica direct din drum, exista indicator.
ȘtergereRecomand utilizarea google earth, sau google map pentru o mai buna/precisa orientare rutiera.
Am urcat pe traseul respectiv recent.
RăspundețiȘtergereNu mi-a plăcut. Se merge mult prin pădure, iar refugiul este vandalizat.
Mai este o stână la cca. 30 de minute înainte de a se începe urcarea spre Portița Viștei, iar câinii ciobanului sunt destul de agresivi.
Cum cauta unele persoane cearta pe aici..sunteti incredibil de jegosi!! Bucurati-va de imaginile frumoase puse aici si de detalierea exacta pe ore si marcaje a traseului. Terminati cu ura!!
RăspundețiȘtergereAm fost pe acest traseu în 14 Octombrie 2018.Se ajunge relativ ușor cu mașina și de la Complex Sâmbăta pe un drum neasfaltat dar practicabil.Am urcat pe drumul forestier aproximativ 2-3 km.apoi drumul a devenit impracticabil datorită noroiului de o șchioapă.Se trăgeau bușteni pe drum era și un mic pârâiaș care curgea pe drum.Am plecat de la cota 800m la ora 7 și undeva la ora 12:15 eram pe Viște Mare.Traseul e deosebit de solicitant și e nevoie de o condiție fizică bună.Se urcă încontinuu,diferenta de nivel a fost de 1750m.Ultima sursă de apă a fost la 10-15 min după ce am trecut de refugiul din pădure.Am stat pe vf.Moldoveanu o jumătate de oră ,la coborâre sânt necesare bețele pentru a proteja genunchii de coborârea destul de abruptă și lungă.Am ajuns la mașină la ora 17 după 10 ore de traseu obosiți dar bucuroși.
RăspundețiȘtergere