- Cheile Rasnovului: Valea Cheii, Muntii Postavaru.
- Una din cele mai spectaculoase zone ale Masivului Postavaru.
- Locatie preferata atat de amatorii de escalada cat si de iubitorii de drumetii.
- Cale de acces: din DN 73A (Rasnov – Paraul Rece – Predeal, nu departe de Rasnov) in curba din dreptul Pensiunii Poiana Rasnoavei urmam drumul neasfaltat (2012) catre Cheile Rasnovului. Exista si indicatoare catre chei. Distanta DN73A (Pensiunea Poiana Rasnoavei) – Cheile Rasnovului: cca 3km.
Imagini Cheile Rasnovului
Cheile Rasnovului – Valea Seaca – Poiana Trei Fetite (alt. 1620m) – culmea Spinarea Calului – Valea Cheii – Cheile Rasnovului
- Traseul este relativ usor.
- Durata (2 variante la urcare):
- Cheile Rasnovului – Obarsia Vaii Seci: ~3 – 4h.
- Valea Poienii – Portile de Piatra – Obarsia Vaii Seci: ~3h30min – 4h30min.
- Obarsia Vaii Seci – Poiana 3 Fetite – Spinarea Calului – Cheile Rasnovului: ~3h.
- Marcaje:
- Urcarea catre Obarsia Vaii Seci nu este marcata.
- Obarsia Vaii Seci – Poiana Trei Fetite – Spinarea Calului: Banda Galbena.
- Spinarea Calului – Valea Cheii – Cheile Rasnovului: Triunghi Rosu.
- Poteca prin Valea Seaca nu este marcata, asadar traseul in varianta propusa NU se adreseaza turistilor fara experienta.
- Valea Seaca isi are obarsia in partea superioara a masivului, sub poiana din zona statiilor de debarcare a telecabinelor si se desfasoara intre Muchia Cheii si Muchia din Groapa Lunga. In zona Portilor de Piatra (Cheile Postavarului) Valea Seaca coteste dreapta si isi schimba denumirea in Paraul Groapa de Aur, strabate sectorul stancos de ingustare dupa care se varsa in Valea Poienii. Valea Poienii se varsa in Valea Cheii.
- Avem 2 variante mai frumoase de a intra pe Valea Seaca dinspre Cheile Rasnovului:
- Urmam poteca nemarcata ce se ramifica, in zona cheilor, din drumul de pe Valea Cheii. Inainte de intrarea in Cheile Rasnovului, pe partea stanga, exista o poienita unde putem remarca si un indicator turistic. De aici pornesc 2 poteci nemarcate care se vor uni ceva mai sus:
- O alternativa urmeaza drumul forestier ce strabate poienita si urca catre dealul din fata. Inainte ca drumul forestier sa ajung in partea superioara a dealului poteca noastra coteste dreapta si incepe sa ne apropie de creasta Muchiei Cheii.
- Cealalta alternativa, poate mai intuitiva, este sa urmam poteca din dreptul indicatorului care ne conduce direct catre Muchia Cheii. In prima parte poteca se desfasoara deasupra drumului forestier ce traverseaza Cheile Rasnovului, apoi urmeaza (in urcare) firul vaii ce se desfasoara intre Varful Poienita si Muchia Cheii.
-
- Urmam paraul Groapa de Aur prin Portile de Piatra. Accesul cel mai simplu se poate face urmand drumul forestier de pe Valea Poienii. Astfel, din drumul neasfaltat catre Cheile Rasnovului se desprinde catre stanga un drum forestiear care ne conduce catre Valea Poienii. Inainte de bariera o sa remarcam si niste pensiuni (Ex. Pensiunea Verde-Crud). Distanta DN 73A - ramificatie cca 1km. Distanta DN73A – bariera Valea Poienii cca 3km. Odata ajunsi la bariera urmam in prima parte marcajul punct rosu dupa care continuam pe sectorul de ingustare dintre pereti catre Valea Seaca.
-
Imagini Cheile Rasnovului – Valea Seaca
- Poteca ce urmeaza firul vaii dintre Muchia Cheii si Vf. Poienita
- Poteca este clara doar pe unele portiuni.
- Chiar inainte de a intra efectiv pe firul Vaii Seci vom trece printr-o frumoasa poenita.
Imagini acces Valea Groapa de Aur
Imagini Valea Groapa de Aur
- In prima parte a vaii urmam marcajul punct rosu. In apropiere de peretii stancosi marcajul punct rosu paraseste firul vaii urcand (stanga) catre Avenul Groapa de Aur. Noi urmam firul vaii pana atingem peretele stancos din fata noastra, nu ne abatem pe nici o poteca stanga sau dreapta. Odata ajunsi la peretele stancos mai parcurgem o mica portiune catre stanga pana vom observa un horn ce are la intrare o mica saritoare (nu prezinta dificultati pe vreme frumoasa si uscata).
- Trecem de saritoare si urmam firul sectorului de ingustare pana vom intra efectiv in Valea Seaca (cu aproximatie zona poenitei unde intalnim si poteca ce vine dinspre Cheile Rasnovului).
Imagini Portile de Piatra (Cheile Postavarului)
- Atentie: acest sector este salbatic (vegetatie multa, grote multe), sansele sa intalnim animale salbatice sunt mari, nu le parcurgeti singuri.
Imagini Valea Seaca
- Urmam Valea Seaca pana vom intalni poteca marcata banda galbena ce traverseaza valea venind dinspre Cabana Postavaru si mergand catre Poiana Trei Fetite.
Imagini Zona Statiilor de Debarcare a Telecabinelor
- Odata ajunsi pe marcajul Banda Galbena traseul nostru coteste dreapta si continua catre Poiana Trei Fetite. De aici traseul nostru urmeaza poteci marcate.
- Daca avem vreme si dorim putem sa ne abatem putin de la traseu urcand (tot pe marcaj banda galbena) catre poienita din zona statilor de debarcare a telecabinelor.
- Inainte de a iesi din padure poteca banda galbena mai sufera o ramificatie:
- stanga - fosta Cabana Cristianu Mare si refugiul Salvamont
- dreapta – ne conduce catre Poiana Trei Fetite (se uneste ceva mai departe cu poteca ce traverseaza Valea Seaca)
Imagini Poiana 3 Fetite – Spinarea Calului – Valea Cheii
- Interzis iarna si dificil pe vreme nefavorabila.
Harta Google
Grozave fotografii!! Imi place f mult zona si doresc sa ajung si eu acolo la jumatatea lui octombrie..cadrele sunt luate ,banuiesc in octombrie,nu?
RăspundețiȘtergereGrație informațiilor cuprinse această postare am reușit să încropesc un traseu pe Muchia Cheii cu revenire prin Valea Seacă (http://www.muntesiflori.ro/muchia-cheii/); mulțumesc mult !
RăspundețiȘtergereCum de la publicarea articolului a trecut ceva timp, e normal să se fi produs unele modificări în teren; concret:
- poienița cu indicator turistic (care nu mai există) dinainte de intrarea în Cheile Râșnoavei este acum în curtea unei vile de vacanță în care care este înglobat și o bucată din drumul forestier pe care se putea urca spre Valea Cheii (una dintre variantele de acces. Din fericire, dincolo de curte, se poate ajunge la drumul forestier ocolind-o prin pădure (sau trecând chiar prin curte, căci lipsește gardul spre pădure).
- Marcajul bandă galbenă care trece pe la obârșia Văii Seci a fost refăcut și simplificat. Face în continuare legătura (doar) dintre Cabana Postăvaru și Poiana Trei Fetițe, iar pe porțiunea Cabana Postăvaru - obârșia Văii Seci este dublat de banda albastră (e un nou traseu al acesteia)- care urcă apoi de la obârșia Văii Seci (despărțindu-se de banda galbenă)în cotul pârtiei de schi Între Telecabine, la parăsirea platoului somital al Postăvarului. A fost ștearsă banda galbenă ce suia la fosta cabană Cristianul Mare.
Salut. Mai erau ramasitele planorului pe culmea cheii? La un an dupa accident erau stranse (probabil pt elicopter) si uitate intro poiana pe poteca de pe
Ștergeremuchie.
Un "pachețel" încă așteaptă elicopterul !
RăspundețiȘtergere