- O parte din Valea Izvorul Dorului a fost prezentata aici.
- Initial am vrut sa includ in acel traseu si coborarea pe Valea Izvorul Dorului. Traseul respectiv ar fi devenit prea incarcat, prea obositor si deci mult prea periculos chiar si pentru cei cu experienta (mai ales pentru cei care nu cunosc zona). Cum bine spunea cineva muntele nu pleaca nicaieri.
- Dar se pare ca Valea Dorului ascunde locuri superbe, care merita vizitate, in special o serie de cascade din care cel putin doua sunt chiar impresionante.
Traseu propus:
abruptul Vaii Izvorul Dorului (Muntii Bucegi)
Traseu nemarcat. Traseu nerecomandat incepatorilor sau celor fara experienta in trasee nemarcate. Incepatorii NU vor circula singuri pe trasee nemarcate indiferent cat de simple sunt.
- Intrarea pe raul Izvorul Dorului este foarte simpla: din DN 1 (Sinaia) intram pe DN 71 (Sinaia – Targoviste) si dupa cca 3,5 km ajungem la bariera de la vechiul drum ce lega DN 71 (Sinaia – Targoviste) de Taverna Sarbului / Telegondola Sinaia. Aceast drum Calea Codrului (candva asfaltat) porneste chiar de langa podul Valea Dorului (singurul pod peste Valea Dorului de pe DN 71). Aici putem parca masina.
- Din drumul Calea Codrului se desprinde si drumul forestier Vanturis (cca 5 - 8 min de la podul Valea Dorului/DN71).
- Urmam drumul forestier Vanturis pana ajungem la un observator vanatoresc.
- Trecem de observator si intram pe firul apei. De la varsare si pana aici nu prea merita efortul sa urcam pe firul apei (trecem pe langa case, diguri).
- Urmam firul apei Izvorul Dorului pana la prima mare cascada. Urmam mereu firul principal al apei.
- Valea Izvorul Dorului este salbatica plina de trunchiuri de copaci si de bolovani (unii chiar foarte mari). Saritorile sunt putine (si relativ usoare) dar multi bolovani trebuie escaladati pentru a putea fi depasiti.
- De asemenea, traseul poate fi ingreunat daca apa are debit mare (este posibil ca unele traversari sa le facem prin apa).
- Cele 2 cascade mari ale Vanturisului (denumire imprumutatea de la muntele pe langa care trece Valea Izvorul Dorului) trebuie ocolite daca dorim sa iesim in parte superioara a vaii (la frumosul Lac Vanturis). Din pacate zona nu este marcata iar potecile ne pot induce in eroare (multe poteci sunt facute de animale, de oameni dezorientati, sau pur si simplu de suvoaie de apa). Ar fi bine sa fim insotiti de cineva care cunoaste zona.
- Daca reusim sa depasim cele 2 cascade mari si sa ajungem in zona lacului Vanturis avem 2 posibilitati sa ne intoarcem la bariera Calea Codrului / DN 71:
- De la lac mai urcam un pic pe firul apei si iesim in stanga in drumul asfaltat DJ 713 (Piatra Arsa – Saua Dichiu – Cabana Cuibul Dorului – DN 71). Odata iesiti in soseaua DJ 713 mai avem cca 2,5 km pana in Saua Dichiu. Din Saua Dichiu si pana la intersectia cu DN 71 sunt cca 8,5 km. De la intersectia DN 71/DJ 713 sun cam 3,8 km pana la Podul Valea Dorului / DN 71.
- Din zona lacului urmam traseul marcat punct rosu (dreapta) pe sub Coltii lui Barbes, apoi marcajul banda rosie catre Cota 1400 Sinaia. De la Cota 1400 Sinaia coboram catre baza telegondolei / Taverna Sarbului (putem cobora pe partia de schi – Partia Noua). Din zona Tavernei Sarbului intram pe drumul Calea Codrului care ne conduce catre DN 71.
-
Durata:
- Intersectie DN 71 / bariera Calea Codrului – valea / cascadele Izvorul Dorului – Lac Vanturis: cca 4 – 6 ore, nemarcat.
- Lac Vanturis – Saua Dichiu – Intersectie DN 71 / bariera Calea Codrului: cca 15 km (drum modernizat). Cam in trei ore ar trebui sa coboram la bariera. DJ 713 era si este un drum foarte placut de parcurs per pedes (panorame superbe, destul de greu de remarcat din masina).
- Lac Vanturis – Cota 1400 – telegondola / Taverna Sarbului – Calea Codrului – intersectie DN 71 / bariera Calea Codrului: cca 3h.
Imagini pod Valea Dorului – drum forestier Vanturis
Imagini Valea Izvorul Dorului
- Am ajuns la prima mare Cascada a Vanturisului.
- Imaginile nu fac cinste acestor cascade. Impresionante.
- Continuarea pe firul apei nu mai este posibila la nivel turistic.
- Aceasta cascada se poate ocoli prin stanga (in sensul de urcare). Urcam prin padure, o zona pamantoasa, abrupta, solicitanta si traversam (pe deasupra unei surpari puternice) inapoi spre firul apei.
- Imaginile urmatoare nu suficient de edificatoare pentru a stabili o posibila ruta.
- A doua mare cascada a Vanturisului. Foarte frumoasa aceasta cascada (stanca este abrupta; caderea de apa este superba, in special cand apa are debit mare – mai/iunie)
- Traversam apa (ocolim cascada prin dreapta – in sensul de urcare), intram in padure si urcam oarecum in diagonala. In a doua parte ocolim si urcam destul de abrupt pe langa o zona stancoasa care ne scoate exact in traseul marcat punct rosu.
- Imaginile urmatoare nu suficient de edificatoare pentru a stabili o posibila ruta.
- Atingem traseul marcat punct rosu destul de aproape de Lacul Vanturis (aici marcajul coteste brusc).
- Imagini cu lacul aici.
- De aici coboram pe ce traseu dorim.
Imagini Lac Vanturis – Cota 1400 – Telegondola – drum Calea Codrului – bariera/pod Valea Dorului
- Marcaje:
- punct rosu – pe sub Coltii lui Barbes.
- Banda Rosie – spre Cota 1400.
- Partia de schi Partia Noua – spre Telegondola/Taverna Sarbului.
- Taverna Sarbului – Calea Codrului – pod Valea Dorului/DN 71
- Alte imagini (lacuri Vanturis – Cota 1400) aici.
- Durata de parcurgere a drumului Calea Codrului (Telegondola – DN 71): cca 50min - 1h10min.
daca puneati si o harta cu traseul ce bine era, ca asa explicatii detaliate pe imaginatie ori alte harti aiurea..
RăspundețiȘtergeretraseul facut de Dv, si variante propuse, ma refer, nu harta goala :)
ȘtergereIn general nemarcatele pot fi periculoase - pericol de ratacire, accidentare, intalnire cu animale salbatice. Abrupturile nemarcate sunt si mai periculoase - implica anumite garade de dificultate in escalada. Pot fi cu grad de dificultate redus,unde sunt necesare doar cunostiinte de baza in escalada (cum este acest traseu) sau pot avea grade de dificultate ridicate unde sunt necesare cunostiinte temeinice in escalada/alpinism precum si echipament corespunator de scalada/alpinism. Chiar si un traseu considerat usor la un moment dat poate deveni dificil - copaci cazuti, stanci deplasate, teren alunecat (ex. brane cu expunere foarte mare distruse) care iti poate taia posibilitatea de inaintare/traversare, debit mare al apei pe traseu ....
ȘtergereDaca avem cunostiinte de baza sau intermediare in escalada putem avea impresia ca nimic nu ne sta in cale - astfel putem urca o saritoare mai dificila si sa ne trezim blocati pe o treapta - nu putem urca urmatoarea saritoare si nici nu mai putem cobora. Coarda/cordelina (indispensabila pentru siguranta in alpinism) poate duce la accidente daca este manevrata necorespunzator (cazurile sunt nenumarate).
Pentru a parcurge in siguranta un astfel de traseu e bine sa fim insotiti de cineva cu experienta care sa stie sa negocieze terenul (sa aleaga dupa situatie ruta cea mai putin periculoasa), sa fie pregatit sa ne asigure in zonele primejdioase (coarda/cordelina), si sa stie cand este momentul sa se retraga.
Pentru astfel de trasee, hartile/schitele pot fi utile dar nu necesare. Descrierile sunt necesare - pe unde intri, traseul de parcurs (eventuale ramificatii, pe unde eviti zonele dificile, echipament necesar) si pe unde iesi; eventual pe unde te retragi.
Cunoasterea muntelui este o necesitate - in special partea marcata.
Un motiv pentru care nu exista harti la nemarcatele de pe acest blog este de a nu incuraja, sau crea un sentiment de falsa siguranta celor cu mai putina experienta in astfel de trasee.
Am descris pe acest blog cateva trasee nemarcate. Unele le-am descris pentru ca am simtit ca vor deveni marcate (cum s-a intamplat cu cele din Retezat). Totusi (surprinzator sau nu) nemarcatele prezentate sunt adresate, in general, unei categorii de montaniarzi (ajunsi la varste inaintate) care au parcurs candva aceste trasee si care vor sa le reparcurga dar nu isi mai aduc aminte intrarile in trasee, sau nu stiu daca mai sunt accesibile (pentru ei), sau care vor doar sa retraiasca amintiri prin imaginile prezentate.
Repet (pentru siguranta voastra, si pentru a aprecia mai bine muntele) - inainte de nemarcate invatati foarte bine marcatele, nu sariti etapele.
Chiar asa de greu sa fie, ma mir. Daca esti un pantofar clasic, mai bine te plimbi pe bulevard.
RăspundețiȘtergereChiar asa de greu sa fie? Daca s-au facut fotografiile inseamna ca se poate ajunge la cascade. Apoi daca nu ai nici un fel de cunostinte in legatura cu escalada, mai bine stai acasa.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereO abordare din alta parte ,mult mai usoara ,aici;http://annelisefloroian.blogspot.ro/2014/07/cascadele-vanturis-din-bucegi14-iunie.html
RăspundețiȘtergereDe fapt e aceasi abordare dar in sens invers - adica ati coborat, din punct rosu, exact acelasi valcel spre prima din cele 2 cascade. Nu am observat sa fi ajuns si la a doua mare cascada. Speram sa vad o opinie (realista/cu spirit de raspundere) cu abordarea dinspre malul drept.
ȘtergereNe-a lasat Dumnezeu o tara extraordinara, pacat ca nu stim sa castigam de pe urma turismului.
RăspundețiȘtergereAm fost saptamana trecuta. Apa este putina la cascada; prea devreme !
RăspundețiȘtergereNu este un traseu pentru incepatori, sau un grup mare !
Am fost saptamana trecuta. Apa este putina la cascada; prea devreme !
RăspundețiȘtergereNu este un traseu pentru incepatori, sau un grup mare !
Dificil de depasit in special cea de-a doua cascada (de sus in jos), sint multe poteci unele mai clare altele mai putin conturate si o parte din ele se termina brusc in dreptul unei rupturi de panta sau intr-o saritoare imposibil de trecut. Noi am pierdut can 2 ore incercind diversele poteci pina ce am reusit sa depasim cele doua cascade, tocmai pe dos de cum sint descrise mai sus-adica prima cascada am depasit-o prin dreapta in sensul de coborire, iar a doua prin stinga
RăspundețiȘtergereFrumoasă și cuprinzătoare descriere pentru toată lumea. Merg de multi ani pe...Vânturiș, deși corect este Izvorul Dorului. Descrierile trebuie să descurajeze solitarii și începătorii nerăbdători. Floarea de Colț mai folosește o intrare dinspre Telegondolă, Crumul Codrului, Izvorul lui Gătej, drumul vechii conducte de apă până în poieniță de unde se intră în firul apei sau se continuă pe conductă până la cascada ..în evantai. Mulțumim pentru efortul creației și felicitări !
RăspundețiȘtergere👍
Ștergere