- Muntii Fagaras – Valea Vistisoara
- Altitudine: 2040m.
1- 2h: cca 10 – 12h.loc. Vistisoara (alt. 680m)– Valea Vistisoara – Lacul Vistisoara (alt. 2040m) – Curmatura Racorelelor (alt. 2298m) - Caldarea Racorelelor – Culmea Dragusului – Izvor Arsenie Boca – loc. Vistisoara
- Traseu dificultate medie, recomandat turistilor cu experienta. Traseul este interzis iarna, si nerecomandat pe vreme nefavorabila (putem intampina probleme de orientare).
Imagini Valea Vistisoarei
- Drumul forestier de pe Valea Vistisoarei are cca 4,5km (accesibil auto); intrarea pe drum se face din DJ 102G/loc. Vistisoara (zona Pastravariei).
- Valea Vistisoarei este marginita de Culmea Dragusului si de Culmea Zanoagei.
Imagini Valea Vistisoarei
- Marcaj relativ bun (2014). In unele (scurte) sectoare marcajul pare ca se pierde (2014) dar directia se pastreaza – urmam firul vaii.
- Atentie: firul vaii este intrerupt (2014) de trunchiurile de copaci. In zona unde viitura a acumulat trunchiurile de copaci cazuti marcajul se pierde - parcugerea acestui sector este destul de dificila (in special daca debitul apei este mare). Acest sector se va parcurge cu atentie – pericol de accidentare (2014).
- Am ajuns in Caldarea Glaciara a Vistisoarei. In fata (sud) avem Fereastra (Saua) Vistisoarei (alt. 2304m), in dreapta avem Culmea Zanoaga iar in stanga Cumea Dragusului.
- Nu exista marcaj turistic (2014) din Caldarea Vistisoarei in Fereastra Vistisoarei pe unde trece marcajul de creasta banda rosie.
- Pentru a ajunge in creasta urcam in Curmatura Racorelelor apoi coborm in Caldarea Sambetei de unde putem urca spre creasta (de ex. Fereastra Mare a Sambetei).
- Variantele nemarcate:
- iesirea in creasta (in Fereastra Vistisoarei) din Caldarea Vistisoarei (cum ar fi Hornul Rasucit situat in partea stanga - cum ne uitam spre creasta);
- iesirea in Fereastra Racorelelor (alt. 2301m) din Caldarea Racorelelor de Sus;
- incercarea de a ajunge in traseul marcat din Valea Vistea Mare (prin Spintecatura Zanoagei - 2311m);
- urcarea spre Muchia Zanoagei (prin hornurile din dreapta Spintecaturii Zanoagei);
- se adreseaza doar turistilor avansati ce poseda cunostinte elementare de escalada si care sunt insotiti de cineva care cunoaste zona.
-
-
Lacul Vistisoara (2040m)
Imagini Lacul Vistisoara – Saua Racorelelor – Caldarea de Jos a Racorelelor
- De la lac urcam spre stanga (est) catre Curmatura Racorelelor.
- Marcaj deficitar (2014). In prima parte poteca creaza o bucla catre stanga.
- Am ajuns in Saua Racorelelor (2298m). In dreapta (sud, spre traseul de creasta - banda rosie) avem Vf. Racorelelor (2382m) iar in stanga (nord, spre Complex Sambata) avem Vf. Piatra Rosie (2367m).
- Muchia Dracului (pe directia Caldarea Sambetei – Vf. Racorelelor) separa Caldarea de Sus a Racorelelor (caldarea sudica) de Caldarea de Jos a Racorelelor (caldarea nordica).
- Coboram prin Caldarea Racorelelor din Jos pe marcaj punct albastru pana vom intalni marcajul punct rosu.
- Micul lac temporar (Topila Baronesei, 2200m) nu apare in imagini.
Imagini Muchia Dragusului
- Marcaj punct rosu relativ bun (2014). Traseul marcat nu urmeaza culmea matematica.
- Atentie: traseul intre Muchia Dracului si Casa de Vanatoare de pe Muchia Dragusului este interzis iarna (pericol de avalansa), nu este recomandat pe vreme nefavorabila (ceata, ploaie – orientare dificila, pericol de alunecare). Nu recomand acest traseu incepatorilor si celor care cred ca nu isi pot controla frica de inaltimi.
- Sectoarele mai dificile (expuse) sunt prevazute cu cabluri de asigurare.
- Marcajul punct rosu traverseaza pe curba de nivel partea inferioara a Caldarii de Jos a Racorelelor.
- Am ajuns la Casa de Vanatoare Muchia Dragusului. Altitudine 1620m. Poiana Lespezilor.
- Aici avem o ramificatie a marcajului punct rosu:
- O varianta a marcajului continua catre Complext Turistic Sambata (varianta ce sufera si ea ulterior o ramifcatie: spre Izvor Arsenie Boca sau spre Hotel Floarea Reginei)
- A doua varianta coboara spre Valea Sambetei. Poteca atinge firul Raului Sambata in aval de Cabana Valea Sambetei.
- Alte imagini si posibile informatii aici.
Imagini DJ 102G
- DJ 102G: Statiunea Sambata/Manastirea Brancoveanu - loc. Vistisoara – orasul Victoria
- In zona Complexului Turistic Sambata (si a Manastirii Brancoveanu) putem ajunge dinspre DN1 (Brasov-Sibiu) astfel: DN1/loc. Sambata de Jos – loc. Sambata de Sus – Manastirea Brancoveanu (cca 15km asfaltati; urmam indicatoarele catre Manastire).
- In continuare, inaintam putin (cca 0,6km) pe drumul forestier (DC 79) de pe Valea Sambetei (spre Hotel Floarea Reginei si Cabana Valea Sambetei) pana la umatoarea intersectie mai mare unde cotim dreapta pe drumul DJ 102G spre orasul Victoria.
- Distante:
- DC79/DJ102G (Manastire Brancoveanu) – loc. Vistisoara – DJ102G/DJ105C (societatea Virmoet/loc. Victoria): cca 9.7km
- DC79/DJ102G – DJ102G/izvor Arsenie Boca: cca 1km
- DJ102G/izvor Arsenie Boca – DJ102G/Valea Vistisoarei: cca 2km
- DJ102G/Valea Vistisoarei – DJ102G/Valea Vistea Mare: cca 1,9km
- DJ102G/Valea Vistea Mare - DJ102G/DJ105C: cca 4,8km
-
- DJ102G este un drum forestier accesibil auto (are portiuni deteriorate) (2014).
- La stanga avem Izvorul Parintelui Arsenie Boca precum si marcajul punct rosu catre Culmea Dragusului.
- Stanga spre Valea Vistisoara, marcaj punct albastru.
- Stanga spre Valea Vistea Mare, marcaj triunghi rosu.
- Dreapta spre oras Victoria.
- Distanta DJ102G/DJ105C (Viromet) – Oras Victoria – DN1/Ucea de Jos: cca 9km (asfaltati).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Traseu Lac Vistisoara (M. Fagaras)
- UHD. No sound
- 2020 - video integral intre lac si zona captare rau Vistisoara.
- viteza de deplasare - moderata
Superbă tură, felicitări! Aş fi şi eu interesat să facem ceva asemănător peste 10 zile, pe 6-7 iunie. De curiozitate, în ce perioadă au fost făcute pozele? Starea zăpezii în zonă cum ar fi atunci când am vrea să mergem noi? Nu de alta, dar mi-ar plăcea să vedem lacurile mai dezgheţate decât se văd în pozele dvs. Mulţumesc anticipat de răspuns, cărări cu soare! Răzvan
RăspundețiȘtergerePozele sunt facute la sfarsitul lui mai. Anul asta nu am ajuns prin Fagaras; cred ca am fost doar in munti mici (pana in 2000m). Deocamdata zapada, gheata pana in 2000m mai este doar in hornuri sau in zone slab insorite. Presupun ca lacul va fi dezghetat cand mergeti voi si nici eventualele zone izolate de zapada (probabil o sa intalniti) nu ar trebui sa necesite echipament de iarna (daca circulati pe marcate).
ȘtergereDaca doriti, dupa ce reveniti din tura, as vrea sa stiu cum se prezinta anul asta poteca pana la lac.Daca vi se pare practicabila de prescolari (tinand cont ca ei nu pot depasi obstacolele si nu pot inainta pe teren alunecos la fel de usor ca si adultii)
Multumesc.
Excursie placuta
Mulțumesc de mesaj! Dau de știre după ce ajungem. Nici noi nu am reușit anul ăsta să trecem de 2000m până acum, de aceea mă și întrebam. Ciucașul a fost cel mai înalt de pe anul ăsta deocamdată, și nu mai era zăpadă deloc la 1954m. Oricum, după ce ajungem, dau de știre. Răzvan
ȘtergereTocmai m-am intors dintr-o drumetie Vistisoara - lacul Vistisoara si retur. Traseul nu il recomand in nici un caz prescolarilor, nici scolarilor. E anevoios, cu o gramada de obstacole iar pe o buna parte de traseu marcajul lipseste. Iar la coborare am observat la intersectia dintre loc. Vistisoara, Victoria, Manastirea Sambata de Sus si drumul forestier ce duce spre laul Vistisoara un marcaj prin care se spinea ca traseul e inchis (tot timpul anului).
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergerePe aici am fost acum 20 de ani, pe următorul traseu: sat Viştişoara - Mânăstirea Brâncoveanu - Floarea Reginei - cabana Valea Sâmbetei - cumătura Răcorele - lac Viştişoara - valea Viştişoara - sat Viştişoara. Total 14 ore, de la 8 la 22. 21 iulie 1995. Vă mulţumesc pentru aceste poze, mi-am adus aminte, am reconstituit traseul cu ajutorul vostru.
RăspundețiȘtergereAtentie, accesul auto este restrictionat pe drumul forestier de pe Valea Vistisoara.
RăspundețiȘtergerehttps://goo.gl/S4D86J
Bariera se afla la 3-400 metri de intersectia cu DJ102G. Asadar, inca o ora de mers pe jos pe drumul forestier.
Salut Mihai. Multumesc pentru update si de altfel pentru toate update-urile/interventile pe care le aduci pe acest blog. Timpul de 4-5h pana la lac este de la drumul principal DJ 102G, adica contine si ora precizata de tine (daca ti se pare incorect putem modifica la 4h30-5h30). Din cate am observat au inlocuit bariera veche (cca 600m de la DJ102G) cu una noua dar nu reusesc sa citesc din imagine care asociatie e proprietara (simpla curiozitate). Spune-mi te rog daca ai urcat la lac cum se prezenta traseul.
ȘtergereSalut,
ȘtergereAcolo jos scrie "Asociatia composesorat Vistisoara".
Din pacate nu am mai parcurs traseul pentru ca plecasem tarziu iar cele 2 ore suplimentare pentru parcurgerea forestierului ne-ar fi adus pe intuneric inapoi.
In schimb, chiar in acest weekend a fost o tura pe carpati.org in care s-a parcurs si aceasta vale. Organizatoarea acesteia mi-a povestit ca a vorbit cu cei de la Salvamont si se pare ca traseul a fost curatat in aceasta vara, acum putandu-se parcurge fara dificultatile prezentate de tine.
Ca si observatie, la intersectia cu DJ102G inca exista acel indicator cu "Traseu inchis".