In acest articol apar imagini (completari la alte articole) de pe cateva varfuri mai populare din Retezat. Imaginile sunt dintr-o tura din 2017. Prezentarea este sub forma de raport.
Traseu:
loc. Carnic - Lacul Gales - Vf. Mare - Portile Inchise - Vf. Papusa - Vf. Peleaga - Vf. Bucura - Vf. Retezat - Lacul Stanisoara - Cabana Pietrele - loc. Carnic
Durata si marcajele pot fi gasite in alte articole sau direct din imaginile cu indicatoare.
- 2017 mi-a adus cam putine oportunitati pentru iesirile la munte. Partea buna este ca am ajuns sa apreciez si mai mult fiecare excursie.
- Magia Muntilor Retezat m-a atras intodeauna - masivul pe care il indragesc cel mai mult. In Retezat m-am simtit intodeauna ... acasa.
- In ultimii ani am ajuns destul de rar prin Retezat. Astfel, intr-o duminica libera am decis sa vizitez cateva zone pe care le indrageam din Retezat.
- Initial am vrut sa ajung in Poiana Pelegii, dar nu stiam starea drumului si am schimbat rapid directia catre Carnic.
- Din Carnic, am urcat pe langa Cascada Lolaia spre Cabana Pietrele (banda albastra).
- Nu am urcat chiar pana la Cabana Pietrele. Inainte de a ajunge la Cabana Pietrele, din drumul forestier se ramifica un marcaj catre Cabana Gentiana (triunghi albastru).
- Am inaintat putin pe acest traseu pana la intersectia cu triunghi rosu (Cabana Pietrele - Lacul Gales), de unde am continuat catre Lacul Gales.
- Desi suna interesant o usoara abatere pe la Taul dintre Brazi, am preferat totusi sa urc direct catre Lacul Gales.
Lacul Gales
- Frumos acest lac, o adevarata oaza de liniste cand nu sunt turisti galagiosi.
- In continuare vroiam sa ajung direct pe Peleaga ... dar ceva ma atragea catre Portile Inchise.
- Urcarea catre Saua Vf. Mare (triunghi rosu) mi-a parut extenuanta.
- Deoarece simteam nevoia unei pauze de "aclimatizare" am decis sa vizitez Vf. Mare pe perioada pauzei.
Vf. Mare
- Frumoasa panorama de pe acest varf.
- Am revenit in Saua Vf. Mare si am continuat pe custura Portilor Inchise spre Vf. Papusa (banda rosie).
- Taul Tapului ma atragea foarte mult, dar o coborare pana la el ma costa prea mult (timp si energie). Am decis ca de aici, sa continui doar pe creasta (initial imi doream sa ajung si la Lacul Bucura)
- Urcarea spre Vf. Papusa mi-a parut parca mai putin solicitanta decat urcarea spre Saua Vf. Mare ... probabil ma obisnuisem cu altitudinea.
Vf. Papusa
- Incepuse sa imi fie foame, dar parca nu imi venea sa ma asez inca. Ma gandeam sa aman pauza de masa pentru Vf. Peleaga ... care parea sa fie la o aruncatura de piatra.
Saua Pelegii
- In Saua Pelegii o frumoasa marmota imi facea cu ochiul.
Vf. Peleaga
- Deoarece erau turisti pe Vf. Peleaga am decis sa aman pauza de masa pana in Curmatura Bucurei.
- Deja resimteam destul de intens obosealea, lipsa de mancare, deshidratarea ... si suparatoarele dureri de genunchi (dureri intense care ma insotesc in fiecare tura care depaseste 3 ore).
- Din Vf. Peleaga am coborat spre Curmatura Bucurei pe traseul (banda rosie) ce trece peste Vf. Custura Bucurei.
- Putin inainte de Vf. Custura Bucurei traseul marcat traverseaza o sa care separa Vf. Custura Bucurei de Coltii Pelegii.
- Undeva intre Vf. Peleaga si saua de dinaintea Custurii Bucurei, Retezatul a profitat de o decizie gresita a unor alpinisti foarte experimentati si a retinut pentru eternitate pe munte sufletele a doi ingerasi (2017).
- Am citit mult despre tot felul de acuze care li s-au adus parintilor acelor copii. Toata lumea parea ca stie mai mult despre munte decat acesti oameni experimentati.
- Cand se foloseste casca? Cum alegi ruta cu cele mai putine riscuri iarna? Cand e bine sa te legi in coarda la o traversare? Care e distanta care trebuie pastrata intre membri in zonele de risc? Cand folosesti coltarii/pioletul? Cum recunosti o zona instabila/ cu risc de avalansa? Cum traversezi o zona cu risc de avalansa? ... s.a.m.d. Toate raspunsurile la aceste intrebari sunt relative si foarte discutabile. In final fiecare alpinist incearca sa ia decizia corecta in functie de situatia in care se afla, de experienta si echipamentul pe care il are. Faptul ca tocmai a nins pe munte si exista risc ridicat de avalansa NU ii va opri niciodata pe alpinistii aventurieri care stiu ca primejdia pe munte este permanenta.
Mountains are not fair or unfair, they are just dangerous - Reinhold Messner
- Cei care sustin parintii spun : poti sa mori calcat de masina cand traversezi strada. Asa o fi dar ... asta e o scuza ieftina folosita mult prea des de fatalisti.
- Cei care nu sustin decizia parintilor spun : cel mai bun alpinist este cel viu. Prin aceasta indemnare alpinistii cu vechime incearca sa tempereze entuziasmul tinerilor alpinisti .... Acest indemn e ignorat in permanenta de toti vanatorii de recorduri si senzatii tari.
- Faimosul Ueli Steck a murit si el in 2017 in urma unui "banal" accident (banal pentru elita alpinistilor; a alunecat) cand se antrena pe Nuptse pentru Everest (Everest-Lhotse Project).
- Eu consider ca acei copii au trait scurta lor viata dupa crezul unicului Bruce Lee:
No one remembers who climbed Mount Everest the second time - Edmund Hillary
The key to immortality is first living a life worth remembering.
- Dar tot Bruce Lee ne aduce aminte ca: Mistakes are always forgivable, if one has the courage to admit them and A goal is not always meant to be reached, it often serves simply as something to aim at.
- Coborarea spre saua de dinaintea Vf. Custura Bucurei am facut-o pe creasta deoarece simteam ca nu pot parcurge portiunea marcata care dus la sfarsitul copiilor.
Vf. Custura Bucurei
Curmatura Bucurei
- Putin mai sus de Saua Bucurei (spre Vf. Bucura I - banda rosie) am facut o binevenita pauza de masa.
Vf. Bucura I
- Urmatorul si ultimul obiectiv major pentru acasta frumoasa duminica avea sa fie Vf. Retezat.
Saua Retezatului
- Deshidratarea (cam din Saua Bucurei mai aveam doar rezerva de siguranta 200ml), caldura greu suportabila si oboseala acumulata au facut ca ultima parte spre Vf. Retezat sa para mult mai solicitanta decat era.
- Dar atunci cand durerile si oboseala mi se par prea mari imi aduc aminte de citatul motivational al lui Sylvester Stallone: Nobody is gonna hit as hard as life. But it ain't about how hard you hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward.
- Arnold Schwarzenegger completeaza si el Life may be full of pain but that’s not an excuse to give up
Vf. Retezat
- Superba panorama de pe Retezat.
- Desi doream sa continui pe Lolaia si apoi sa cobor la Cabana Pietrele, deshidratarea (nu reuseam sa imi stapanesc setea cu zapada) m-a fortat sa revin in Saua Retezatului si sa cobor spre Lacul Stanisoara.
- Tot pe Vf. Retezat aparatul foto a cerut o "pauza" (se umpluse cardul 1200 cadre)
- Din Saua Retezatului am coborat la Lacul Stanisoara si in continuare spre Cabana Pietrele (triunghi albastru).
- Desi am pozat toata Valea Stanisoarei (inclusiv micile cascade) cu telefonul, am constatat acasa ca se salvasera selectiv doar cateva cadre (ciudat, nu mai patisem asa ceva)
- Am optat pentru a lua masa la Cabana Pietrele (mamaliguta cu branza si smantana si doua doze de cola). Am petrecut mai bine de 45 de minute aici, timp in care am "studiat" turistii. Am fost placut impresionat, erau multi, bine echipati, politicosi ... mare diferenta fata de turistii intalniti pe platoul Bucegi.
- Dupa masa am coborat "repede" in Carnic ... ma rog, primele 10 minute pana sau pus in miscare genunchii au fost mai grele (noroc cu ibuprofenul)
Every morning you have 2 choices: continue to sleep with your dreams or wake up and chase them.
Felicitari pentru tura, una lunga chiar, am facut si eu in iunie Pietrele - Gales - Vf Mare - Portile Inchise si Papusa, insa de aici ne-am intors la Pietrele.
RăspundețiȘtergereDe curiozitate, cate ore a dus toata treaba?