- Rezervatie naturala situata la limita dintre judetele Covasna si Harghita.
- Raul Varghis, Muntii Persani de Nord.
- Sunt explorate peste 120 de pesteri in aceste chei.
- Zona este foarte frumoasa si merita vizitata.
- Cale de acces:
- dinspre loc. Varghis: ~ 12km (pana la zona de campare situata in aval de chei)
- dinspre loc. Meresti: ~ 7km (pana la zona de campare situata in amonte de chei)
- Ambele sunt drumuri forestiere practicabile auto. Drumul dinspre Meresti, desi mai scurt, este ceva mai dificil deoarece urca si coboara destul de mult.
- (2018) Drumul forestier Varghis – Cheile Varghisului este asfalt: cca 9,5km din cei 12km.
-
- Distante rutiere catre cele 2 localitati:
- Baraolt – Talisoara – Varghis: ~ 7 km
- Varghis – Craciunel – Meresti: ~ 25km
- La Baraolt putem ajunge dinspre Micfalau (DN12: Sfantu Gheorghe – Miercurea Ciuc), dinspre Maierus (DN13: Brasov – Sighisoara), …
- La Meresti putem ajunge dinspre Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, …
- Drumurile sunt in general reabilitate, cateva sectoare sunt mai accidentate dar practicabile (2012).
-
-
-
Imagini loc. Varghis – Cheile Varghisului
- (2018) Drumul forestier Varghis – Cheile Varghisului (punct informare/taxare) este asfalt: cca 9,5km din cei 11km.
- Traseul marcat cruce albastra: strabate sectorul de ingustare pe firul apei. Durata orientativa: ~1h. Raul trebuie traversat de mai multe ori (podete, 2018).
- Traseul marcat banda galbena: Pestera Orban – Baile Chirui. Marcajul porneste de la pestera, iese in versantul stang al cheilor (in sensul de curgere al raului) unde intalneste marcajul punct rosu. Marcajul banda galbena continua spre Baile Chirui trecand pe langa zona de campare situata in amonte de chei, unde intalneste marcajul punct galben (care urmeaza drumul forestier catre localitatea Meresti).
- Traseul marcat punct rosu: porneste din dreptul primului podet (situat in aval de chei) si urmareste oarecum versantul stang al cheilor (in sensul de curgere al raului) intalnind undeva pe la mijlocul cheilor marcajul banda galbena.
Imagini zona de campare (situata in aval de chei)
Imagini Peștera Şura de Piatră
- Altitudine relativa ~ 15m
- Dezvoltare: 8m
- Pestera este situata pe partea dreapta (in sensul nostru de vizitare al cheilor). Accesul la ea se poate face din traseul punct rosu (dupa primul pod); sau din traseul marcat cruce albastra - in dreptul celui de-al doilea pod parasim traseul si urcam cativa metri zona stancoasa din dreapta noastra pana la pestera.
Imagini Pestera Calului
- Alte denumiri: Lolik barlang, Lóbarlang, Lócsűr
- Altitudine relativa ~ 6m
- Denivelare: 19m (-4) (+15)
- Dezvoltare: 220m
- Este situata in drept cu al treilea podet.
Imagini Pestera Tatarilor
- Alte denumiri: Tatárlik, Gaura Tatarilor
- Altitudine relativa ~ 30 m
- Denivelare: 1m (-) (+1)
- Dezvoltare: 62m
- Situata deasupra Pesterii Calului. Inainte sa ajungem la cel de-al treilea pod, se ramifica spre stanga noastra o poteca care urca prin padure catre Pestera Tatarilor (poteca principala urca catre coama dealului - poteca catre pestera se ramifica spre dreapta pe la mijlocul dealului).
Imagini Pestera Mare de la Meresti
- Alte denumiri: Pestera de la Homoród Almás; Pestera Orban Balázs Barlang; Pestera din Stânca Minunilor; Kölik; Csudalokbi Barlang.
- Altitudine relativa ~ 18 m
- Denivelare: 60m (-20) (+40)
- Dezvoltare: 1578m
- Pestera are 4 deschideri.
- Dupa ce traversam cel de al treilea pod, parasim marcajul cruce albastra si ne intoarcem pe marcajul banda galbena care duce la Pestera Mare.
- dupa vizitarea Pesterii Orban Balázs, ne intoarcem la marcajul cruce albastra si ne continuam traseul de vizitare al cheilor pe firul apei
- traseul banda galbena paraseste curand firul vaii urcand spre dealurile din dreapta noastra
- In capatul cheilor vom intalni si poienita din zona de campare situata in amonte de chei; iar daca trecem si de poienita intalnim drumul forestier ce duce catre Meresti.
- imagini podete 2018.
- Pozitiv - odata cu podetele se evita traversarea prin apa. Parcurgerea cheilor este facila.
- Negativ – cred ca … putin din salbaticia si farmecul traversarii cheilor s-a pierdut.
-
- continuam imaginile cu marcajul cruce albastra
- Odata ajunsi la drumul care duce catre localitatea Meresti vom intalni si marcajul banda galbena pe care ne putem intoarce in chei. Inainte sa coboare spre firul apei marcajul banda galbena intalneste marcajul punct rosu care poate fi urmat pana la primul podet pe care l-am traversat.
- Intoarcerea pana la intalnirea cu marcajul punct rosu poate fi facuta si pe poteci nemarcate care urmaresc oarecum linia crestei versantului stang (in sensul de curgere al raului)
Imagini marcaj banda galbena
- Varianta de circiut - de la Pestera Orban urmam marcajul banda galbena pana la intalnirea cu marcajul punct rosu pe care ne vom intoarce la zona de campare
- de la intersectia cu marcajul banda galbena si pana la primul podet
Imagini versant drept (nemarcat)
- Versantul drept (in sensul de curgere al raului) poate fi si el urmat pe poteci nemarcate . A se evita totusi coborarea directa din creasta dealului catre zona de campare (situata in aval de chei - intrarea dinspre localitatea Varghis) deoarece este o zona stancoasa, impadurita, in unele locuri foarte abrupta in care putem intalni si mici zone de grohotis. Se poate cobora usor si in siguranta catre drumul forestier ce leaga loc. Varghis de Cheile Varghis (posibil sa intalniti marcajul cruce albastra care duce catre camping) . Durata orientativa: ~2h30min
- In Cheile Varghisului se poate practica alpinismul, speologia. Pesterile nu au iluminare artificiala.
- Recomand studierea regulamentului de vizitare a rezervatiei.
- Mai multe informatii despre aceasta minunata zona puteti gasi pe urmatoarele site-uri:
LinkVideo Cheile Varghisului
(UHD)(video integral)
(viteza de parcurgere - mixt, imagini derulate rapid)
Buna Marius
RăspundețiȘtergereAs dori, daca se poate, cat mai multe informatii despre traseele din Parcul National Piatra Craiului, pentru a putea termina proiectul meu despre acest Parc.(locuiesc in spania, si pe internet nu am gasit multe informatii).
Scopul acestui blog a fost la inceput de a prezenta doar apropierea de trasee, timpi si marcaje. Ulterior am inceput sa-l imbogatesc cu imagini si cateva informatii generale si din teren despre trasee. Descrierile detaliate a zonelor montane le-au facut alti si se regasesc in carti, articole, harti, ghiduri .... Pentru un proiect aceste carti te intereseaza pe tine. Majoritatea cartilor sunt vechi dar se regasesc pe internet. Ex: Ghid, Piatra Craiului - Daniel Popescu [1995]; Ghid turistic, PIATRA CRAIULUI - Anton Mitroiu [1959]; PIATRA CRAIULUI - I.I.Dunareanu ... Atentie totusi - fiind carti, harti, vechi este posibil ca unele trasee sau marcaje sa fi suferit schimbari intre timp. Informatiile luate de pe diferite bloguri de calatorii pot fi subiective, eronate, si de cele mai multe ori pline de teribilism. Succes la "gugalit" si mult mult succes cu proiectul tau.
ȘtergereMultumesc mult:)!
ȘtergereMa bucur ca ai scris despre acest chei. Toate informatiile tale mi-au fost de mare ajutor si,astfel, pe 2 iunie am avut parte de o excursie pe cinste. Cheile astea sunt FABULOASE.
RăspundețiȘtergereAm fost acolo si este minunat ...
RăspundețiȘtergerepesterile sunt faine.. am intrat putin desi nu am avut echipament necesar (lanterne puternice si imbracaminte mai grasa, casca)
pentru a vizita sala mare din pestera merest (care este inchisa) este necesar sa platesti un ghid care are cheile de la grilaje .. :)... oricum este util pentru informatii...
Salut ! Cum pot lua legatura cu tine? Adresa mea de email este mihaispr.
RăspundețiȘtergereNe poti ajuta in cadrul unui proiect montan general care implica , acea comunitate din Romania. Eu m-am straduit sa ofer informatii pentru muntii persani, poate ne ajuti cu poze din persani pentru varfuri.
http://www.carteamuntilor.ro/index.php?title=Mun%C8%9Bii_Per%C8%99ani
Scrie-mi pe mihaispr@yahoo.com si iti pot lasa adresa cui sa i le trimiti.
Se pare ca sunt trasee noi in capeni (am vazut din masina un triunghi rosu....nu stiu unde duce si ne-ar ajuta sa stim , chiar ieri) , respectiv in belin un triunghi rosu si un triunghi albastru (scria catre pastravaria belin -8km).
Poate faci o explorare in zona si ne poti trimite informatii din teren.
Multumesc,
Mihai
Salut Mihai!
ȘtergereDin anumite motive ... sa zicem personale, nu sunt o persoana publica.
Blogul este un hobby, pornit pentru ajuta niste prieteni, ulterior a inceput sa-mi placa ce fac.
Odata cu blogul acesta au fost destui care mi-au cerut ajutorul: pentru a efectua excursii (atat persoane fizice cat si companii) sau diferite site-uri sau organizatii care doresc sa promoveze unele zone turistice. Nu am putut sa onorez nici o cerere, si nici cred ca voi putea prea curand.
Este si o parte hazlie: am amici care se informeaza de pe acest blog si ulterior imi descriu diverse zone fara sa stie cu cine vorbesc.
Uite cateva motive pentru care nu vrei sa te insotesc pe munte: nu sunt o persoana sociabila, nu sunt o prezenta agreabila, nu sunt o persoana prea romantica (cel putin asa zice nevasta-mea). Sunt irascibil, devin agresiv cand sunt nervos, timid, fricos, imbatranit prematur (la 40 de ani ma simt de 60). Articulatiile de la picioare (si nu numai) sunt distruse; functionez cu antiinflamatoare si unguente. Daca traversez strada mai repede ma sclintesc tot.
Legat de muntii persani, cei care iti pot oferii informatii despre aceste zone sunt montaniarzii batrani (in special cei din zona brasovului). Unii mai sunt inca membrii ai cluburilor alpine (skv, amicii salvamont ...etc). Cluburile astea vechi organizau excursii ample in aceste zone muntoase.
Te salut, Marius,
Ștergeremultumesc ptr. informatiile tale ; datorita lor/tie am gasit grota Tatarilor din cheile Varghisului ;
- sa ai spiritul tanar ! bea caei de ghmibir , f. bun anti-inflamator ; eu am psoriasis si ma tem de artrita reumatoida (care mi-ar afecta genunchii) dar sper sa il ameliorez...
Sanatate inca odata si bucurii pe munti !
CRistian /Bucuresti
Multumesc mult. Sanatate si tie.
ȘtergereFelicitari pentru blog !!
RăspundețiȘtergerePentru pasionatii de Persani:
https://muntiipersaniwordpress.wordpress.com/
Ture multe realizate in Persaniul Central atat de putin cunoscut.
Luati o maceta la voi sa taiati vegetatia crescuta , tura de activitate fizica si cautati marcajul pitit pe copaci si ascuns de frunzele copacilor.
Noi am facut in 2015 asta. Iar in toamna lui 2018 am pus toate turele pe un blog, inclusiv cu track-uri gps inregistrate de un prieten.
Spor la explorat Persanii !! Acesti Apuseni ai Brasovului si Covasna/HR , deoarece se intind pe 3 judete.
Frumos blog, mihai. Frumoase trasee, dar ... unele trasee se adreseaza mai mult aventurierilor nu masei largi de turisti montani. Nu incuraja oamenii sa poarte maceta, pentru ca se pot accidenta si ghici pe cine vor invinui ca i-a indemnat. Felicitari si multumiri pentru munca depusa.
Ștergere