- Vf. Costila, M-tii Bucegi, abrupt prahovean.
- Altitudine: 2490m.
- Usor de recunoscut dupa releul de televiziune montat pe varf.
- Usor accesibil de la Cabana Babele (cca 1h).
Poiana Costilei – Valcelul Poienitei – Valea Malinului – Releu Costila
Durata: - Poiana Costilei – Valcelul Poienitei – Hornul Pamantos: cca 30min
- Hornul Pamantos – Valea Malinului – Releu Costila: cca 3h30min - 4h30min
- Traseele nemarcate nu sunt indicate turistilor fara experienta indiferent cat de simple sunt.
- Traseul propus se adreseaza doar turistilor cu experienta in vai de abrupt nemarcate.
Valea Malinului
- Valea Malinului isi are obarsia chiar langa Releul de Televiziune Costila si se varsa in Valea Cerbului.
- Iarna, aceasta vale este schiabila (Cupa Malinului) de catre schiorii obisnuiti cu vaile de abrupt.
- Valea Malinului este accesibila turistic de la confluenta cu Valea Coltilor si pana la obarsie (Releu Costila).
- Traseul pe Valea Malinului este considerat usor (vara, pe uscat): – avem parte de o panta destul de accentuata, saritori mai mici sau mai mari, grohotis… .
- Saritorile nu sunt dificile, prima saritoare mai mare (dupa confluenta cu Valea Coltilor) este considerata mai dificila datorita numarului relativ mic de prize.
- Cateva vai alpine se varsa in Valea Malinului (stanga, sens de urcare): Valea Coltilor, Valea Hornului, Valea Scorusilor (in zona numita “La Lespezi”). Firul vaii se mai intersecteaza si cu Brana Mare, de Mijloc si de Sus a Costilei.
- Cea mai folosita varianta este din Poiana Costilei prin Valcelul Poienitei. Practic se urca sustinut prin padure pe langa un perete stancos (dreapta), un horn larg si destul de abrupt, pamantos cu vegetatie si arbusti cazuti (“Hornul cu Urzici”). Ajungem intr-o mica sa pe o creasta ingusta de unde se cobora prin Hornul Mare (Hornul Pamantos) sau putin mai sus de acesta prin Hornul Mic (de la Scara) in Valea Malinului la confluenta Vaii Coltilor (cea din stanga) cu Valea Malinului.
- Alternative (din Poiana Vaii Cerbului):
- O varianta relativ usoara ar putea fi Valcelul Ascuns (Valcelul lui Teodoru) folosit mai mult de catre alpinisti ca si cale de acces pentru traseele de alpinism din zona; ne scoate in Valea Malinului aproape de baza Hornului Pamantos.
- Varianta de urcare directa pe firul Vaii Malinului din Poiana Vaii Cerbului si pana la baza Hornului Pamantos este accesibila doar alpinistilor.
Imagini Poiana Costilei – Valcelul Poienitei
- In Poiana Costilei putem ajunge pe marcajul triunghi rosu: Camin Alpin (Busteni) – Plaiul Munticelului – Poaiana Costilei (cca 1h); sau pe marcajul banda galbena dinspre drumul Busteni – Cabana Gura Diham prin Plaiul Fanului (cca 1h).
- Un punct de reper poate fi Stana din Poiana Costilei, prin apropierea careia trec traseele. Practic daca venim pe marcajul triunghi rosu dinspre Caminul Alpin, inainte ca poteca sa coboare catre stana (sa zicem 100 metri inainte de adapost) intram in padurea din stanga noastra si urcam oarecum drept pana prindem poteca ce duce catre Hornul Pamantos. Poteca devine bine vizibila cand ne apropiem de peretele stancos.
Imagini Hornul Mare (Pamantos)
Imagini Hornul Mic de la Scara
- De la Hornul Mare mai urcam putin, dupa care incepe o coborare destul de simpla catre Valea Coltilor.
Imagini Valea Malinului
- Intoarcerea o putem face cu telecabina sau pe trasee turistice marcate (Valea Cerbului, Jepii Mici …) sau pe vreun traseu nemarcat mai usor (Valea Valba, Valea Morarului, Creasta Bucsoiului Mic …)
- De la releu ne indreptam catre Vf. Omu si in continuare catre Bucsoiul Mare.
Imagini releul Costila – Vf. Omu – Curmatura Bucsoiului
- Creasta Balaurului este destul de ingusta in unele portiuni si in general poteca este destul de expusa, ceea ce face ca aceasta creasta sa nu fie recomandata celor cu frica de inaltimi.
- Poteca ocoleste varfurile mai dificile; nu intalnim saritori sau portiuni dificile daca reusim sa urmam poteca (vara, poteca este posibil sa fie marcata cu momai).
- Nu recomand parcurgerea crestei pe vreme nefavorabila (ceata, vant puternic). E recomandat sa parcurgem creasta insotiti de cineva care cunoaste bine zona (poteca nu este foarte clara peste tot).
- Poteca nu parcurge chiar toata creasta Bucsoiului Mic; ne coboara in Valea Morarului pe langa Timbal. Coborarea se face pe o panta destul de accentuata care, vara, cand vegetatia este mare face inaintarea mai dificila.
Creasta Bucsoiului Mic
- Durata: din Curmatura Bucsoiului pana in firul Vaii Morarului (la baza Timbalului) ~ cca 2 - 3h
- Odata ajunsi in Valea Morarului urmam poteca nemarcata pana la intalnirea traseului marcat triunghi rosu pe care il urmam (dreapta) catre Busteni.
valea malinului nu e traseu 1B? Necesita cunostinte de catarare?
RăspundețiȘtergere