- Carpatii Meridionali, Muntii Leaota.
- Muntii Leaota au ca vecini mai importanti Muntii Bucegi, Muntii Piatra Craiului, Muntii Iezer-Papusa.
- Vf. Leaota: cel mai inalt varf din Muntii Leaota, altitudine 2133m.
- Traseele turistice din acest masiv sunt destul de usoare (vara), placute, relaxante, si cu privelisti frumoase.
sat Dragoslavele – Saua Prislopului – Plaiul Scorusului – Muntele Albescu – Muntele Cioara – Muntele Raiosul – culmea Leaota – Vf. Leaota
- Pana in Saua Prislop drumul este accesibil auto. Pana in zona lacurilor de pe Muntele Albescu drumul forestier este accesibil doar masinilor dedicate off-road.
Marcaj: | Durata: | |
Banda galbena: Saua Prislop – Vf. Leaota | Saua Prislop – Lacul Domnitei: cca 2h – 2h30min Lacul Domnitei – Vf. Leaota: cca 2h - 2h30min |
Cale de acces:
- din DN73 (Brasov – Bran – Dragoslavele - Campulung – Pitesti) sat Dragoslavele (Judetul Arges, Comuna Dragoslavele) in drept cu biserica cotim catre Piatra Dragoslavelor (Vf. Vartoapele) intrand pe Valea Caselor. Daca venim dinspre Campulung putem sa ne orientam si dupa indicatoarele catre Pensiunea Anda.
- Dupa cca 3,5 km de la biserica ajungem la o intersectie unde parasim drumul forestier de pe Valea Caselor si incepem sa urcam catre Saua Prislop (stanga).
- DN73(sat Dragoslavele) – Vila Anda : cca 2,5km.
- DN73(sat Dragoslavele) – Valea Caselor – ramificatia catre Saua Prislop: cca 3,5km.
- DN73(sat Dragoslavele) – Saua Prislop : cca 7km.
Imagini loc. Dragoslavele – Valea Caselor – Saua Prislopului
- Intersectia din Saua Prislop (alt. 1105m):
- Inainte: drum forestier catre Cantonul Andoliei (o alta cale de acces catre Vf. Leaota).
- Stanga: Piatra Dragoslavelor.
- Dreapta: drumul pe piciorul Scorusului catre Lacul Domnitei (traseul nostru).
Imagini Saua Prislop – Zona Lacurilor M. Albescu
- La iesirea din padure avem in partea stanga un prim lac (datorita secetei apare secat in imagini – Lacul Verde)
- Urcam in dreapta pe drumul forestier catre Stana Albescu. Pentru a vizita Lacul Domnitei trebuie sa ne abatem putin de la traseul marcat (de la stana urcam dealul din dreapta).
- Lacurile sunt niste balti mai mici sau mai mari.
Imagini Stana Albescu - Stana Cioara
- De la stana Albescu traseul marcat coboara usor intr-o sa, trecand pe langa lacuri, dupa care urca catre culmea Cioara. Ajuns pe culme traseul incepe sa coboare catre stana Cioara si continua pe culmea Raiosul.
- Exista o poteca ciobaneasca care ne poate scurta mult traseul, evitand urcusul si coborasul pe M. Cioara. Poteca este mai greu de descoperit venind dinspre Albescu (trecem de lacuri, intram in padure si cu putina atentie vom descoperi si poteca ciobaneasca de ocolire), dar evidenta venind dinspre Raiosul.
- Update 2018 – datorita lucrarilor forestiere poteca este distrusa in partea dinspre Albescu.
- Mai exista si posibilitatea de ocolire pe curba de nivel a varfului pe la liziera padurii (poteca mai putin umblata).
- Daca nu suntem siguri pe actiunile noastre cel mai bine e sa urmam marcajul.
- Imaginile sunt de pe poteca ciobaneasca.
Imagini Cioara – Raiosul – Culmea Leaota
- Odata ajunsi pe culmea Leaota vom trece cateva varfuri secundare pana vom atinge Vf. Leaota.
Imagini Vf. Leaota
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
(UHD)(video integral)(viteza de parcurgere - mixt, imagini derulate rapid)
(UHD)(Vf. Vartoapele)
Felicitări pentru site.....din punctul meu de vedere este cel mai bine realizat, având această temă. Nici nu îţi închipui ce multă încântare provoci iubitorilor de munte. Îţi doresc să ai în continuare destule resurse pentru aceste eforturi extraordinare ale tale....Cu respect şi consideraţie...
RăspundețiȘtergereIzvoare unde sunt? Multumesc.
RăspundețiȘtergereO descriere foarte buna a traseului. Felicitari.
RăspundețiȘtergereIzvoare nu sunt, doar langa Saua Prilop duce o poteca la 5 minute la un izvor amenajat de cei de la stana Prislop.
buna ziua ! azi 11.04.2015 profitînd de vremea exceptională am hotărît împreună cu sotia sa urcam pe vf. Leoata dar.... cu toate ca am plecat la ora 7:20 din saua Prislop n-am ajuns nici la stîna din Albescu ! astfel : la început pe plaiul Scorusi erau petice de zapada , mai sus era zapada pe poteca mai înghetata sau mai moale fiind si spre sud -est , am ajuns în culmea Albescu ( culmea cu padure tînară de brad) si am continuat sa mergem pe ea= zapada crestea , dar la un moment dat poteca a cotit-o brusc spre stînga si aici ne-am blocat .Aveam în dreapta si în fata muntele Cioara , dar poteca cobora usor pe curba de nivel spre stînga . Am scos harta ( cea de la asociatia Azimut ) si am vazut clar cum poteca duce spre stinga spre cantonul Andolita si drept în fata spre culme , dar în fata nu era nicio poteca marcata ci doar niste semne în x pe copaci si panglici atîrnate pe crengi . Pesemne o scurtatura de la vreun maraton. Am mers putin în fata dar zapada era deja mare si udă. Am revenit la banda galbena si am mers cam 30 de minunte spre stînga în coborire usoara dar zapada era aici valurită , uda si intrai în unele locuri cam peste genunchi, si am crezut ca poteca este cea care coboară la cantonul Andolita conform hărti. Ne-am oprit si am hotărît să ne întoarcem . Pîna la punctul în care poteca o lua brusc la stînga făcuserăm deja 3 ore si totusi n-am mers încet . Oricum timpul de 3 ore pîna în culmea Leaota dat pe indicatorul din saua Prislop este subestimat. ( cel putin iarna făra poteca spartă). Vă întreb daca poteca care o lua spre stinga este cea corectă care ducea totusi la stina din Albescu ( poate daca mai fortam putin ieseam la gol dar v-am spus era zapada mare si uda ). Acum revăzînd pozele dv. se pare ca totusi eram pe drumul cel bun . Ne-a dus în eroare si harta. Vă multumesc anticipat pt. răspuns si pt. orice sfat legat de parcurgerea acestui traseu. ( poate mai revin în primavara asta pînă nu urcă oile la stînă )
RăspundețiȘtergereTimpii de vara difera uneori foarte mult de timpii de iarna. Decizia de amanare a traseului pentru o vreme/perioada mai favorabila a fost una CORECTA, desi stiu ca multi au un sentiment de frustrare cand nu le iese tura. Timpii de pe marcaje nu coincid cu realitatea noastra de foarte multe ori.
ȘtergereIn general in jurul stanelor se vor observa mai multe poteci. Impotriva cainilor agresivi eu folosesc cu succes spray lacrimogen.
30 minute inseamna o distanta foarte mare fara sa observi marcaj prin padure - poteca nemarcata. Cand se va topi zapada veti observa mult mai usor poteca marcata.
Vara, in conditii meteo favorabile acest traseu nu ar trebui sa prezinte dificultati de orientare.
Deoarece zona nu este periculoasa, nu pot decat sa va incurajez sa va intoarceti si sa va autodepasiti micile dezorientari pe care le-ati intampina in zona respectiva.
Carari insorite.
Duminică 31.05.2015 am reusit sa parcurgem si noi traseul ( după încercarea din 11.04. 2015 ). Traseu frumos dar lung... Cînd am ajuns la stîna din Albescu si i-am arătat soției unde trebuie sa ajungem ... noroc cu puterea mea de convingere ! . Multumim pt. descrierea scurtături pe poteca ciobanească nemarcată : am nimerit-o la fix. Vremea a fost frumoasa , nici prea cald si nici prea frig. La coborîrea de pe vîrf ne-a prins si o ploaie cu grindină dar fara sa fie furtună. Apoi a iesit soarele. Pe muntele Cioara era smirdarul ( rododendron) înflorit ! Erau pîlcuri si pe Rîiosu dar mult mai mici.
RăspundețiȘtergereSalut Marius.Am si eu o nedumerire.Stanile astea sunt locuite acum in septembrie ? Adica se poate dormi in ele fara grija? Sau poate o parte din ele or fi abandonate permanent? Care sunt acestea? Si inca ceva. Pe harta de la Azimut apare si un refugiu,singurul,nenumit,care e langa varful Mitarca. Pe net nu am gasit nimic de el si as vrea sa stiu,acest refugiu chiar exista? Multumesc.
RăspundețiȘtergerein general in speptembrie coboara majoritatea ciobanilor (inainte sa inceapa vremea rea). Stanele mici raman parasite si pot fi folosite ca refugii. Stanele mari sunt inchise si proprietarii lor le viziteaza cand le perimite vremea (cele mai apropiate de asezari pot fi locuite permanent). Stane pe mitarca sunt dar de refugiu turistic nu retin sa fie. In alt articol despre leaota sunt si ceva imagini cu traseul dinspre curmatura fiarelor spre vf. Leaota.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult pentru raspuns.Deci cumva e bine de mers cu putin timp inainte sa se strice vremea.Ce ma intrebam eu, e daca ciobanii or fi in general toleranti cu turistii. Ca sa stiu daca am de ce sa-mi fac griji.
RăspundețiȘtergereUn alta idee excelenta ar fi sa faca cineva cand o avea timp, un fel de raport cu toate stanele mai mici din Leaota, sa se stie care au priciuri, usa care sa se inchida, starea acoperisului etc.
Oricum, multumesc din nou.