- Asezare: M-tii Bucegi – Valcelul Varful cu Dor (la baza telescaunului Valea Dorului de pe Muntele Furnica)
- Altitudine: 1820m
- A nu se confunda cu fosta Cabana Vf. cu Dor (care apare in numeroase descrieri de trasee montane).
- Usor accesibila de pe diverse trasee turistice (cel mai usor/rapid fiind dinspre telecabina Cota 2000 Sinaia, sau dinspre recentul asfaltat DJ 713 / Sinaia – Cabana Piatra Arsa).
Traseu propus:
Cabana Schiori (alt. 930m, Sinaia) – Valea Pelesului – Saua Calugarului (alt. 1950m) – M. Furnica -Cabana Valea Dorului (alt. 1820m) – Valea Izvorul Dorului (Lacuri Vanturis) – pe sub M. Coltii Lui Barbes – Cota 1400 (Sinaia) – Cabana Schiori (alt. 930m, Sinaia)
- Deoarece traseul propus include o vale alpina de abrupt nemarcata, acesta NU se adreseaza incepatorilor.
- Traseele nemarcate nu se adreseaza incepatorilor indiferent cat de simple sunt.
- Aici gasim alternativele marcate catre Saua Calugarului (M. Furnica).
Durata / marcaj:
- Cabana Schiori – Valea Pelesului – Saua Calugarului: cca 4h – 4h30min
- Marcaj banda albastra intre Cabana Schiori si Valea Pelesului
- Valea Pelesului si Valea cu Genune sunt nemarcate.
- Saua Calugarului – Cabana Valea Dorului: cca 20-40 min
- Avem 3 variante:
- Banda galbena (peste Vf. Furnica - poteca de iarna) pana in Curmatura Vf. cu Dor de unde coboram la cabana pe marcaj banda rosie.
- Banda galbena (drumul de vara ce ocoleste Vf. Furnica prin stanga) spre Curmatura Vf. cu Dor de unde coboram catre cabana pe marcaj banda rosie.
- Nemarcat: ocolim prin dreapta, pe curba de nivel, Vf. Furnica, traversand partiile de schi (varianta rapida si simplu de urmat pe vreme favorabila). Pe aceasta varianta putem alege sa evitam cabana Valea Dorului si sa coboram direct catre baza Telescaunului Valea Soarelui.
-
- Avem 3 variante:
- Cabana Valea Dorului – Valea Izvorul Dorului (Lacuri Vanturis, zona superioara a cascadelor): cca 1h
- Coboram cateva minute pe marcaj banda rosie/cruce galbena pana la Baza Telescaunului Valea Soarelui. De aici incepe efectiv traseul marcat punct rosu care ne conduce catre lacurile Vanturis si mai departe inconjoara M. Coltii lui Barbes.
-
- Zona superioara a Cascadelor Vanturis – pe sub M. Coltii lui Barbes - Cota 1400 : cca 1h30min – 2h
- Marcaj punct rosu (pe sub M. Coltii lui Barbes) urmat de marcaj banda rosie (marcaj ce urca din Sinaia catre Saua Vf. cu Dor / catre platou).
-
- Cota 1400 – Cabana Schiori: cca 45min
- Marcaj banda rosie, iar la sfarsit o scurta portiune nemarcata.
-
Alte informatii / imagini aici.
- Raul Peles isi are zona de izvorare in M. Piatra Arsa si se varsa in Raul Prahova (Sinaia).
- Urcand pe firul raului, prima parte (zona cuprinsa intre Raul Prahova, Castel Peles si pana la barajul de pe drumul marcat banda albastra ce vine dinspre Cabana Schiori) si ultima parte (vom iesi din V. Pelesului pe Valea cu Genune) le vom evita.
- Dar sa nu uitam ca pe aceasta vale se afla Castelul/Muzeul Peles.
- Daca exista vreun castel in Romania care merita/trebuie vizitat acesta este cu siguranta Castelul Peles.
- Informatii despre castel/muzeu aici.
Castelul Peles
Valea Pelesului
- Traseu nemarcat.
- In prima parte (pana la intersectia cu drumul forestier ce duce catre Poiana Stanei Regale) valea este cu apa, saritorile sunt relativ mici si usor de trecut.
- Trecem si printr-un sector mai ingust, stancos, in peretii caruia se practica escalada.
- Cabana Schiori este situata pe DC 134 (Drum Cota 1400). In apropiere de intersectia Drum Cota 1400 cu Noul Drum Cota 1400.
- De la Cabana Schiori si pana la intrarea pe firul apei Pelesului urmam marcajul banda albastra.
- Dupa ce traversam drumul ce duce catre Poiana Stanei Regale, valea este fara apa (seaca, mai ales in sezonul cald).
- De aici incepe valea de abrupt: avem parte de multe saritori, de bolovanis, de vegetatie, iar ultima parte (Valea cu Genune) poate fi considerata chiar salbatica.
- Raul Peles are si ceva afluenti (Sf. Ana, Pelesel, Zadelor, Genune), dar in principiu urmam firul principal al vaii, in general firul din dreapta (in sensul de urcare). In partea finala valea ne conduce singura pe Valea cu Genune (doar cunoscatorii vor remarca zona de intersectie a Vaii Peles cu Valea cu Genune).
- Saritorile sunt destul de numeroase. Unele mai usoare, altele mai dificile. Unele mai mici, altele destul de mari. Saritorile tehnice pot fi ocolite. Marcajele cu rosu (sagetile) intalnite la unele saritori ne indica varianta cea mai usoara.
Imagini Saua Calugarului – Cabana Valea Dorului
- Imaginile sunt cu varianta de vara a marcajului banda galbena, care ocoleste Vf. Furnica (Cota 2000) prin stanga (in sensul nostru de mers).
- De la cabana coboram pe Valcelul Varfului cu Dor catre baza telescaunului Valea Soarelui de unde intram efectiv pe marcajul punct rosu.
Imagini Valea Izvorul Dorului (Lacuri Vanturis)
- Raul Izvorul Dorului isi are obarsia (izvoarele) in M-tii Babele si M-tii Cocora si se varsa in Raul Prahova, la Sinaia.
- Lacurile sunt de fapt niste mici ochiuri de apa formate pe rau. In functie de sezon, daca debitul apei este foarte scazut, aproape secat, posibil sa nu remarcam sau cel putin sa nu fim impresionati de aceste mici lacuri.
- Traseul nostru pe firul apei se termina in zona ultimului lac mai mare care are si o frumoasa minicascada. Pentru acest lac trebuie sa ne abatem usor de la marcaj. Dupa acest lac se mai poate urma firul apei doar o scurta portiune dupa care urmeaza zona de abrupt (marile cascade Vanturis) care nu mai pot fi abordate direct, ca simpli turisti.
Imagini pe sub M. Coltii lui Barbes
- Dupa ce vizitam si ultimul lac revenim la marcajul punct rosu si ne continuam traseul pe sub Coltii lui Barbes.
- Odata intrati pe marcajul banda rosie coboram catre Sinaia.
Superbe imaginile!
RăspundețiȘtergereI-mi dau lacramiile; imi revad tineretea -liniste, te urcai pe unde vroiai, nu-ti era teama de tiganii; ca-ti taie gitul, etc.
RăspundețiȘtergereMINUNATE, CE AS DA Doamne sa-mi redai tinerete (sub comunisti ai pacatosi)
Cristian