Vestigii rupestre (conform dex):
- Vestigii = urme din trecut; ramasite a ceva vechi, disparute de mult (si care prezintă o importantă documentară, culturala, religioasa etc.)
- Rupestre = constructii in stanca (locasuri primitive executate in stanca, amenajate in pesteri); desene, picturi, gravuri sau sculpturi realizate in pesteri sau pe stanci.
Exista multe astfel de vestigii rupestre la noi in tara. Unele din aceste obiective sunt adevarate bisericute, locase de cult. In Muntii Buzaului se gasesc, probabil, cele mai multe astfel de asezari rupestre. Unele sunt usor accesibile (in apropiere de sosele) altele destul de ascunse, imprastiate pe munte, si destul de greu accesibile. Nici trasee turistice (clare si bine marcate) nu avem catre multe din aceste vestigii (2013).
Se cunosc cca 30 de vestigii (asezari-biserici-schituri-chilii si alte amenajari) rupestre in Muntii Buzaului, majoritatea situate in zona comunelor: Bozioru, Colti, Cozieni, Braesti, Catina, Sibiciu, Nehoiu. Probabil sunt mai multe dar neinventariate.
Cele mai multe, mai faimoase dar si mai grupate le gasim in zona loc. Alunis (Comuna Colti) si loc. Nucu (Comuna Bozioru).
Scopul acestui articol si de altfel al acestui blog este sa descoperim locuri minunate in tara noastra. Astfel, denumirile si informatiile din acest articol sunt sumare si sunt preluate de pe panourile ce se regasesc la obiective. Pentru o cunoastere mai buna a obiectivelor de mare ajutor pot fi si urmatoarele link-uri:
- http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/biserica-rupestra-la-alunis-135751.html
- http://www.turismbuzau.ro/asezari-chilii-schituri-rupestre-buzau/
- http://ro.wikipedia.org/wiki/Bisericile_rupestre_din_Munții_Buzăului
- http://www.comunabozioru.ro/pagina/turism
- http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pateric-romanesc/cuviosul-iosif-sihastrul-81547.html
- “Vestigii rupestre si alte locuri magice din Muntii Buzaului”
- Autori: Ilie Mandricel, Victor Bortas
- An aparitie: 2008
Deoarece se pare ca marcajele din zona nu sunt foarte edificatoare, exista si posibilitatea de a apela la calauze locale (astfel de calauze le gasim destul de usor pe net, intreband localnicii sau chiar la Muzeul Chihlimbarului din Colti). Pentru ca marcajele nu sunt foarte lamuritoare (plus ca exista numeroase poteci in zona) exista o reala posibilitate sa ratam unele obiective daca incercam sa le descoperim singuri. Am incercat sa schitez pe unele imagini de mai jos directile de parcurs catre cele mai reprezentative obiective din zona.
Cale de acces Vestigii Rupestre Alunis:
- din DN 10 (Brasov – Buzau) / loc. Patarlagele traversam raul Buzau (DC 68) si continuam stanga (DC 72) catre loc. Sibiciu de Sus. De aici continuam (dreapta pe DC 69) catre Comuna Colti trecand prin loc. Valea Sibiciului. Din sat Colti (Comuna Colti) continuam pe DC 71 catre sat Alunis (Comuna Colti).
- Distanta DN 10 / loc. Patarlagele – Complex Rupestru Alunis: cca 13,5km. In 2013 drumul pana in satul Alunis alterna portiuni mai bune de asfalt cu portiuni deteriorate sau chiar lipsa asfalt. Satul Alunis in 2013 era neasfaltat.
- In loc. Colti un obiectiv turistic important il reprezinta Colectia Muzeala Colti – Chihlimbarul.
COMPLEXUL RUPESTRU ALUNIS
- Aici putem remarca cu usurinta Biserica “Taiera Capului Sfantului Ioan Botezatorul” iar in stanga si in dreapta ei incaperile sapate in stanca (3). Pe culme (Culmea Martirei) mai putem remarca si alte urme antropice (dar accesul la ele este destul de dificil si fara importanta turistica majora).
- Mai multe detalii aici.
- Probabil nu vom fi multumiti doar cu vizitarea complexului rupestru de la Alunis si vom dori sa vizitam si schiturile din zona Nucu.
- Loc. Nucu este accesibila auto (descriere mai jos), dar putem ajunge la schiturile din zona Nucu si pe jos (per pedes) dinspre loc. Alunis.
Imagini traseu sat Alunis – Complex Rupestru Nucu
- Marcaj: Banda Rosie / Triunghi Albastru. Marcaj deficitar in prima parte (pana la intrarea in padure).
- Durata Alunis – Poiana Cozana (Nucu): cca 45min – 1h15min.
- Directia: orientativ - catre est de Culmea Martirei (Complex Rupestru Alunis). Daca imaginile nu sunt clare/lamuritoare intrebati localnicii.
Harta Google
- Dar sa vedem si drumul de acces catre sat Nucu.
- din DN 10 (Brasov – Buzau) / loc. Magura intram pe DJ 203L si ne indreptam (stanga) catre Comuna Bozioru traversand comunele Parscov si Cozieni. In Bozioru urmam DC 85 catre sat Nucu (Comuna Bozioru).
- Distanta DN 10 / loc. Magura – sat Nucu (parcare): cca 28 km. In 2013 drumul intre Magura si Bozioru (19,5 km) era asfaltat dar intretinerea lui cam are de suferit. Drumul intre Bozioru si Nucu (prima parcare inainte de drumul catre vestigii) (8.5 km) era neasfaltat in 2013 dar se prezenta in conditii bune.
Imagini cale acces Nucu (Poiana Cozana)
- Accesul intre Nucu (parcare) si Poiana Cozana se poate face doar de masini 4X4.
- Distanta parcare (Nucu) – Poiana Cozana: cca 15 – 25min.
Poiana Cozana
Chilia lui Dionisie
- Stanca (Piatra Pesterii) in care este sapata chilia se afla pe Valea Bordeiului, in Poiana Cozana.
Schitul Fundu Pesterii (Profiru)
- Urmatorul obiectiv poate fi Schitul Ioan Bogoslov. Pentru a ajunge la acest obiectiv revenim la stanca la stanca unde se afla Chilia lui Dionisie. Se pot remarca trei poteci care pleaca din zona stancii (stanga pe la liziera; pe culmea ce se continua in spatele stancii lui Dionisie; prin dreapta dinspre Profiru) si care se unesc ceva mai sus in drept cu un izvor sulfuros amenajat.
- Imagini cu cele 3 poteci.
stanga | ||
culme | ||
dreapta | ||
Schitul Ioan Bogoslov (Bisericuta lui Iosif)
- De la izvor mai avem putin pana la Bisericuta lui Iosif (cca 5min).
- De la Bisericuta lui Iosif urmam marcajul banda rosie catre Agatoane (cca 20-30min). Poteca prin padure urmata de o scurta portiune pe un drum forestier care ne conduce catre o zona larga/deschisa unde probabil sau efectuat candva defrisari. Poteca catre Agatoane se remarca in dreapta zonei defrisate.
Agatonul Vechi (Daramatura)
- Prima oara putem vizita Agatonul Vechi (situat pe dreapta in sensul nostru de urcare). Dupa Agatonul Vechi putem continua catre Agatonul Nou (stanga, nu departe de Daramatura).
Agatonul Nou
Crucea lui Agaton (Crucea Spatarului)
- Dupa ce am vizitat si Agatonul Nou putem urca catre Crucea Spatarului (marcaj banda rosie). Urcarea este destul de anevoiasa dar nu foarte lunga (cca 10-15min).
- De la cruce coboram spre stanga pe o poteca nemarcata catre Ghereta (cca 5 min). Bucataria este situata putin mai jos de Ghereta.
Ghereta
| ||
Bucataria
| ||
Imagini, panorame de pe Crucea Spatarului si Vf. Tuturdui
- Revenind la Crucea Spatarului putem continua pe culmea din spatele crucii pana ajungem pe un pisc secundar (stancos) al culmii de unde avem parte de o panorama superba.
Chiliile din Pestera Gaurita
- Revenind la Agatonul Nou putem remarca ca marcajul banda rosie ne coboara spre poiana/zona defrisata pe care o traverseaza in diagonala spre dreapta si se indreapta catre schitul din Pestera Gaurita (Piatra Ingaurita, culmea Arsenia). Din pacate marcajul se pierde in unele zone, iar potecile sunt cunoscute doar de localnici sau de cunoscatorii zonei.
- De la Pestera Gaurita putem cobora pe marcajul banda rosie / punct albastru spre Poiana Cozana. Daca urcam dinspre Poiana Cozana este posibil sa nu remarcam marcaje pana ce poteca incepe sa urce spre dreapta.
- Durata (Poiana Cozana/Piatra Pesterii - Piatra Ingaurita): cca 25-40min la urcare; 20-30min la coborare.
Schit Fundatura
- Schitul Fundatura poate fi vizitat cu acces direct din sat Nucu. Astfel, revenind la drumul ce face legatura intre Nucu si Bozioru, dupa parcare, cotim pe prima strada la stanga urmand marcajul banda rosie. Poteca marcata banda rosie trece pe langa biserica din sat. Durata (parcare – biserica Nucu – Schit Fundatura): cca 25 – 40min.
- La Schitul Fundatura mai putem ajunge si dinspre Crucea Agatonului sau chiar dinspre Schitul Fundu Pesterii.
- Intrebare: Cate din schiturile prezentate mai sus pot fi vizitate intr-o zi? – Aproape toate daca dorim doar sa le vizitam fugitiv, suntem condusi de cineva care cunoaste zona si daca avem o conditie fizica buna (am observat ca in ultima vreme tot mai multa lume vrea doar sa “bifeze” cat mai multe obiective turistice intr-o perioada cat mai scurta fara sa vrea sa inteleaga/cunoasca cu adevarat valoarea acestor obiective).
LinkVideo Vestigii Rupestre
- Atentie: continut video unde imaginile sunt nestabilizate si derulate rapid.
- Imaginile tremurate care se desfasoara rapid pot induce o forma de ameteala, sau convulsii la persoanele cu epilepsie fotosensibilă.
Felicitari, un articol bune documentat cu poze, dar pe cand si povestile legate de aceste vestigii. La cruce sper ca nu ai ratat piatra cu simbolul cerbului!
RăspundețiȘtergereFrumoasa zona! Am ,,cotrobait-o'' pe toata, gratie Doamnei Gavrila Diana... Diana, in Septembrie, faci cinste?!
RăspundețiȘtergere