Carpatii Meridionali → Masivul Bucegi → Muntele Jepii Mici
- Şaua Clăii Mari (Şaua Brâului Mare al Jepilor) delimiteaza (in linii mari) culmea varfului Claii Mari 1863m de peretii varfului Jepii Mici 2143m.
- Altitudine: cca 1850m ? (dupa unele surse)
- Şaua Clăii Mari este situata pe un traseu (nemarcat) destul de popular Brâna lui Răducu (Brâul Mare al Jepilor).
Brâna lui Răducu (Brâul Mare al Jepilor):
- Muntele Jepii Mici
- Braul Mare Al Jepilor leaga traseul Drumul Urlatorilor (Poteca lui Schiel, Traseu Jepii Mari/Triunghi Albastru) de traseul Valea Jepilor (Traseu Jepii Mici/Cruce Albastra)
- Nemarcat
- Grad de dificultate: cotat 1A
- Durata: cca 3 - 4h
- Traseul nu este dificil, totusi (ca orice brana/brau nemarcat) este indicat sa o parcurgem insotiti de un cunoscator al acestui traseu - risc de ratacire (putem devia pe o poteca falsa/de animale)
- Traseul se desfasoara in general prin padure, sinuos, cu diferente de nivel, alternand zone de vegetatie cu zone de stancarie, traverseaza mai multe valcele, dar prezinta si cel putin o discontinuitate (in zona V. Urlătoarea Mică)
- Şaua Clăii Mari (Şaua Brâului Mare al Jepilor) - este situata la cca 1h-1h30min de Poteca lui Schiel, si cca 2h-2h30min de Valea Jepilor
- Punctul cel mai inalt pe care il atinge Braul lui Raducu pare a fi cel de pe Muchia Claitei (in apropiere de Şaua Claii Mari)
-
Imaginile sunt prezentate dinspre Valea Jepilor (cruce albastra) spre Poteca Urlatorilor (triunghi albastru).
- Intrare pe poteca Brana lui Raducu se face in drept cu a treia traversare a Vaii Jepilor (a doua dinspre versantul M. Jepii Mici spre versantul M. Caraiman - in sensul de urcare)
- Saua Claii Mari - alt cca 1850m ?.
- Punct de reper pentru traseul Brana lui Raducu dar si pentru cateva trasee/vai de abrupt:
- Seaca dintre Clai (Seaca Jepilor)
- V. Comorile Claii (prima vale dupa Seaca Jepilor - spre Drumul Urlatorilor)
- V. Claitei (prima vale (care traverseaza Braul) dupa Seaca Jepilor - spre Valea Jepilor)
- In drept cu Valea Urlatoarea Mica, traseul prezinta o discontinuitate (poteca pare ca se pierde) - coboram pe firul vaii cativa zeci de metri (fara dificultate) pana prindem iar Braul bine evidentiat.
- Parcurs in sens invers - poteca traverseaza firul vaii si incepe sa urce spre pereti unde intalneste Braul
-
- Poteca ne scoate in zona Saua Crestei Urlătorilor 1660m (unde mai exista inca picioarele de sustinere de la fostul funicular 2016) in poteca Drumul Urlătorilor (Traseu Jepii Mari/Triunghi Albastru).
- Parcurs in sens invers intrarea se poate face din dreptul indicatorului situat pe traseu triunghi albastru (putin inainte de a ajunge in zona picioarelor de sustinere a funicularului)
-
Valea Seacă dintre Clăi (Valea Seaca a Jepilor)
- Firele de obarsie ale acestei vai sunt situate in zona Saua Claii Mari (sub peretii Vf. Jepii Mici) intre muchile Claitei si Claia Mare. Afluent al raului Prahova.
- Accesul pe acest traseu se face din poteca Schiel (Drumul Urlatorilor/Traseul Jepii Marii; triunghi albastru) - valea din dreptul zonei numita "La Gratar" (cantonul hidro unde se separa marcajele punct rosu de triunghi albastru). Dupa canton valea traverseaza ambele marcaje.
- Traseu Canton Hidro Jepi (triunghi albastru) - Valea Seacă dintre Clăi - Saua Claii Mari
- Durata: cca 2h-2h30min (in functie de numarul de participanti, conditiile meteo, experienta paticipantilor, timpul de parcurs poate creste considerabil)
- Traseu nemarcat (cotat 1B) (trebuie trecute mai multe saritori)(cei cu mai putina experienta trebuie supravegheati, asigurati dupa caz)
-
- Traseul nu se adreseaza celor fara experienta.
- Prima saritoare intalnita (notata aici saritoarea mare - cca 25m lungime) se pare ca poate fi ocolita prin dreapta (in sensul de urcare).
- Odata ajunsi in Braul lui Raducu putem opta pentru Drumul Urlatorilor (stanga, mai scurt si mai usor) sau pentru Valea Jepilor (dreapta, mai lung si oarecum mai dificil).
Valea Clăiţei
- Vale alpina nemarcata.
- Porneste din traseul Valea Jepilor (cruce albastra) - urcand dinspre Telecabina Busteni (marcaj cruce albastra) este prima vale bine evidentiata (marcajul mai trece peste cateva fire slab conturate) care traverseaza traseul marcat si se varsa in Valea Jepilor.
- cca 40min de la telecabina pana la intrarea in V. Claitei
- de la intrarea in valea Claitei se observa si ultimul colt al Crestei cu Zâmbri
- Valea este dominata de peretii Crestei cu Zâmbri (dreapta - sens urcare).
- Valea Claitei traverseaza Braul Mare al Jepilor in apropiere de trecerea peste Creasta cu Zâmbri (este si o cruce comemorativa pe brau in drept cu valea - 2016).
- Traseu nemarcat - nu se adreseaza incepatorilor.
- Saritorile de pe aceasta vale par a nu fi la fel de dificile precum cele din Valea Seaca a Jepilor, unele pot fi chiar ocolite - totusi, valea pare destul de alunecoasa - risc crescut de alunecare/accidentare .
-
- Durata de la intrarea in vale (din traseul cruce albastra) si pana unde intalneste Brana lui Raducu: cca 2h30min - 3h.
- Odata intrati pe Brana lui Raducu putem opta pentru Drumul Urlatorilor (stanga, mai putin dificil) sau Valea Jepilor (dreapta)
Peisajele sunt extraordinare un adevarat taram al zeilor.
RăspundețiȘtergere